Печалбата на Dacia нараства с 76% през изминалата година

417
Печалбата на Dacia нараства с 76% през изминалата година

Печалбата на най-големия румънски автомобилопроизводител се е повишила с над 76% през изминалата година, в сравнение 2005 година до ниво над 100 млн. евро, посочиха изнесени данни на компанията.

За добрия резултат е съдействал ръстът на продажбите на новия модел Logan, сочат още изнесените резултати.

Продажбите на компанията са нараснали с 30% на годишна база през изминалата година до близо 1.55 млрд. евро.

През изминалата година компанията е спряла производството на модела Solenza, като в същото време е предложила няколко разновидности на двигатели за топ-модела си Logan, коментираха от ръководството на компанията.

Близо 95% от производството на автомобили от Dacia през изминалата година са се падали на модела Logan, сочат още данните.

Оперативната печалба на компанията е възлязла на близо една десета от общата на френската компания собственик - Renault. Маржинът на печалба на Dacia е бил 6.9% през изминалата година, което е над два пъти повече, в сравнение с този на френския автомобилопроизводител в размер на 2.6% за миналата година.

Ръстът на производството и търсенето на автомобили от румънската компания е довело до липса на капацитет. Поръчките за модела Logan MCV от страните от Западна Европа се забавят вече с няколко месеца, коментират от компанията.

Румънската компания не може да увеличава капацитета си с темпа на нарастване на търсенето на автомобилите й, поради ограничените доставки на части от компаниите, с които се работи.

В Румъния се очаква пазарът на автомобили да остане стабилен и през тази година, като ръстът при продажбите ще става реалност на фона на засиленото търсене от чужбина.

Компанията е продала над 177 00 автомобила с марката Logan през изминалата година, като от тях близо 80 000 са били за износ. През тази година от там очакват да изнесат над 100 000 броя за чуждите пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg