Печалбата на държавната румънска банка СЕС с ръст от 60% през първото тримесечие

644
Печалбата на държавната румънска банка СЕС с ръст от 60% през първото тримесечие

Румънската банка National Savings House (CEC) отчете ръст от 60% в печалбата си за първото тримесечие на годината до 24 млн. леи (7.19 млн. евро), като за добрия резултат е съдействал ръстът на отпуснатите от банката кредити, възлезли на 3.5 млрд. леи (1.05 млрд. евро).

Броят на отпуснатите от държавната банка кредити на небанкови институции се е повишил с 425% спрямо първото тримесечие на 2005 година, сочат още данните.

Привлечените депозити към края на първото тримесечие на настоящата година са се повишили с 18% на годишна база до 6.5 млрд. леи по данни на банката. Повишението им е с 37% спрямо първото тримесечие на 2005 година.

Общите активи на румънската банка към края на първото тримесечие са възлезли на 7.5 млрд. леи, като от банката са издали около 280 000 банкови карти от стартирането на услугата преди една година.

Правителството на Румъния, което е мажоритарен собственик на банката, направи опити за продажбата й през изминалата година, но процедурата по приватизацията бе спряна, като офертата на единствения кандидат - гръцката National Bank of Greece в размер на 560 млн. евро бе определена като твърде ниска.

От румънските власти обявиха, че банката ще бъде преструктурирана преди повторното предложение за продажбата й.

Очаква се CEC да инвестира около 170 млн. лия през настоящата година за развитие и разкриване на нови клонове в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg