Печалбата на руската банка VTB превиши очакванията на инвеститорите

391
Печалбата на руската банка VTB превиши очакванията на инвеститорите

Печалбата на втората най-голяма руска банка - външнотърговската VTB Group се е повишила с 12% през второто тримесечие на годината, като резултатът превиши средните очаквания на анализаторите.

За периода от банката отчетоха нетна печалба в размер на 256 млн. долара, в сравнение с 228 млн. долара през същото тримесечие на миналата година. Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба за тримесечието в размер на 242 млн. долара.

Нелихвеният доход на банката се е повишил до 356 млн. долара от 275 млн. долара година по-рано.

Активите на банката са се повишили със 17.8% за тримесечието, до 66.2 млрд. долара, до като приходите от лихви са се повишили с 15.8% на годишна база, до 525 млн. долара за второто тримесечие, посочиха още изнесените резултати.

През май банката набра капитал в размер на 8 млрд. долара в най-голямото в света първично публично предлагане от началото на годината, като продаде 1.51 трлн. нови акции при цена от 13.6 копейки всяка.

Въз основа на цената пазарната капитализация на банката възлиза на 35.5 млрд. долара, което я поставя пред френската Natixis и немската Commerzbank AG.

Перспективите пред руската банка остават добри, на фона на очаквания ръст в банковия сектор от над 30% годишно, до 2010 година, според прогнози на инвестиционните банки UBS AG и Deutsche Bank AG.

Първичното публично предлагане бе второто най-голямо в историята на Русия, след като през изминалата година Роснефт набра капитал в размер на 10.6 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg