Петата по големина румънска банка ще увеличава капитала си

441
Петата по големина румънска банка ще увеличава капитала си

Петата най-голямата румънска банка - Вanca Transilvania ще увеличи капитала си с близо 217.7 млн. леи (65 млн. евро), частично чрез капитализиране на печалбата от миналата година, както и чрез вноски от акционерите.

Всеки настоящ акционер на банката ще има право да запише по 10 нови акции за всеки притежавани от него 100 акции, което ще доведе до набиране на капитал в размер на 137.6 млн. леи (41.2 млн. евро).

Средствата ще бъдат използвани за инвестиционните планове на банката в стремежа й по-успешно да се конкурира с останалите румънски и чуждестранни банки.

Решението за увеличаването на капитала на банката ще бъде гласувано на акционерното събрание на банката, което ще се проведе на 25 април.

Банката е един от най-активните участници на фондовата борса в страната, като ръстът на фондовите пазари е предопределил до голяма степен и повишението на печалбата й през изминалата година.

За 2006 година печалбата й се е повишила с 20% на годишна база до 120.2 млн. леи (35.3 млн. евро).

Общите активи на банката са възлезли на 2.4 млрд. евро към края на декември, което я постави на пето място сред най-големите румънски банки с пазарен дял от 4.7%, в сравнение с 3.4% към края на предходната година.

За увеличението на пазарния дял на банката е съдействала промяната на стратегията й преди няколко години, когато тя насочи своите усилия към сектора на малките и средни предприятия, който широко се игнорираше от големите румънски банки.

Кредитният портфейл на банката, насочен към бизнеса е заемал основната част от общия й кредитен портфейл, възлизайки на 57% от общия, в размер на 1.44 млрд. евро.

Агресивна е била политиката на банката и по отношение на развитието на клоновата й мрежа, като към края на миналата година тя е приключила с 341 клона, което е повишение от 60% за годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...