Петдесет и седем гърци - господари на моретата

1940
Петдесет и седем гърци - господари на моретата

Петдесет и седем гръцки фамилии съставляват елита на гръцкия търговски флот. Те контролират 1580 плавателни съда с обща водоизместимост 153 милиона тона.

На върха на пирамидата са Йоргос Иконому, Никос Цакос, Янис Ангеликусис, Питър Георгиопулос, Никос Вафиас, Викторас Рестис, Василис Констандакопулос, Ангелики Франгу, Диамандис Диамандидис, Йоргос Прокопиу, фамилията Мартинос. Това са "топ милионерите" на първата морска сила в света.

Изданието "Нафтилиаки" публикува списък на най-мощните гръцки корабни магнати.

Йоргос Иконому с неговите компании Драйшипс и Кардиф, които са листвани на борсата в Ню Йорк, контролира флот от 76 кораба с водоизместимост 8.5 млн. тона.

Макар че глобалната криза удари и корабоплавателните компании на Иконому, магнатът се е научил как да оцелява. Още повече, че той е във флота от 90-те години и твърдото му намерение е да остане там.

Капитан Панайотис Цакос и фамилията му доминират в търговския флот, а синът му Никос показа, че може да носи тежестта на мощната си фамилия. Той се отдели от баща си и се осмели да се втурне на борсовия пазар. Сега листваната му на борсата компания ТЕН и консорциумът Цакос управляват 72 кораба с водоизместимост 7.4 млн. тона.

Името на Питър Георгиопулос нашумя в Гърция с покупката на 19 танкера от фамилията Т. Ангелопулос. Компаниите му в момента управляват 62 кораба с водоизместимост 1.6 млн. тона.

Консорциумът на Никос Вафиадис започна с товарни кораби и бързо се разрасна в компания със специализиран флот. Част от нея е листвана на борсата в Ню Йорк. Консорциумът управлява 54 кораба с водоизместимост 4.1 млн. тона.

Ангелики Франгу, дъщеря на известния корабен магнат, се оказа по-динамична от баща си. Компанията й Навиос е листвана на борсата в Ню Йорк с 53 кораба с водиизместимост 3 млн. тона. Тя участва в инвестиционни фондове и акциите й често са на първите страници на международните корабоплавателни издания.

Василис Констандакопулос, капитанът, както обича да го наричат, е основател на компанията Костамаре. Той е самоук моряк и днес е предал щафетата от корабния бизнес на своите синове. той е сред малцината гърци с транспортни кораби. Притежава 54 плавателни съда с водоизместимост 3 млн. тона.

Вили Панайотидис, шеф на компанията Ексел, е в центъра на международната корабоплавателна общност, след като през 2008 г. реши да инвестиции над 2 млрд. долара за покупката на флот от кораби за насипни товари.

Компанията му Ексел съвместно с Мерифил управлява 49 кораба с водоизместимост 3.9 млн. тона.

Чартуърлд и Лу Колаки контролират 51 кораба с водоизместимост 2 млн. тона.

Освен тях на върха има и други имена на корабни магнати. Наред с тях са още П. Ливанос, фамилията Хадзиелефтериадис, В. Пахристидис, Хр. Канелакис, Г. Кумандарос, Полис Хадзийоану син на "краля на танкерите" Л. Хадзийоану.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Clara
# 0
02:01 | 21 January 2012
Play informative for me, Mr. intenret writer.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg