Petrom с ръст от 61% в чистата си печалба за изминалата година

343
Petrom с ръст от 61% в чистата си печалба за изминалата година

Най-голямата румънска компания - петролната Petrom отчете ръст от 61% в чистата си печалба за изминалата година, посочиха изнесени от компанията данни.
За цялата 2006 година от Petrom отчетоха печалба в размер на 2.28 млрд. леи (647 млн. евро, като компанията се е облагодетелствала от ръста в цената на петрола на световните борси.

Продажбите на компанията са възлезли на 3.72 млрд. евро, което е повишение от 22%, в сравнение с нивото им от предходната година, посочиха още данните.

Печалбата на компанията преди лихви данъци и амортизации се е повишила през 2006 година до 3.6 млрд. леи (1.02 млрд. евро), което е повишение от 30% на годишна база, а тази за четвъртото тримесечие е нараснала със 73% спрямо същото на предходната година.

За пореден път обаче, петролният бизнес на компанията е отбелязал загуби през изминалата година, като те са възлезли на 1.14 млрд. леи (322.7 млн. евро), което е повишение на отрицателния резултат от 24.3% на годишна база.

След положителния резултат акциите на компанията регистрираха повишение, добавяйки 4.6% към стойността си след силното им понижение, в резултат на значителния спад през предходните борсови сесии, обхванал румънската фондова борса.

Въз основа на цената на затваряне на акциите на компанията вчера, пазарната капитализация на компанията възлезе на 9.44 млрд. евро, като нивото на акциите е под това от началото на годината.

До голяма степен за добрия резултат на румънската компания е съдействало силното последно тримесечие на изминалата година, в сравнение със същото на предходната. През четвъртото тримесечие от компанията отчетоха чиста печалба в размер на 289 млн. леи (83.3 млн. евро), в сравнение с едва 11 млн. леи година по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg