Подготвят нови закони, уреждащи собствеността на медиите в Сърбия

386
Подготвят нови закони, уреждащи собствеността на медиите в Сърбия

С разпределението на честотите медийният ефир в Сърбия бе сложен в ред, но още не са напълно определени правилата около неразрешената собственост на медиите, пише днес белградският вестник "Вечерне новости". Няма ред и във вестникарската индустрия - не се знае колко вестници се печатат в Сърбия, не съществува единен регистър, в който да са вписани собствениците и всички издания. Затова се подготвя писане или промяна на цяла мрежа медийни закони.

"Готвим се за цялостно приспособяване на цял пакет закони, които уреждат медийната сфера, към нуждите на медийния пазар", обяснява Драган Янич, помощник-министър на културата, отговарящ за медиите. След дни ще започне обсъждането на закон, строго определящ каква част от собствеността на сръбските медии може някой да притежава, казва той. Този акт предвижда и въвеждането на единен регистър, в който ще бъдат вписани всички печатни издания и техните собственици.

След това ще бъдат внесени промени в закона за радиоразпръскване. Вече се пишат и членовете на новия, модерен закон за електронните комуникации, който обхваща и интернет, и върху който работи екип от министерството на телекомуникациите. Промени ще има и в закона за публичната информация, който не съответства на законите за местното самоуправление и за столицата.

Първият е за пълна приватизация на медиите, а другият предвижда възможността да съществува градска обществена информационна служба. "Приватизацията трябва да продължи, трябва медиите да бъдат отделени от влиянието на властите. Местните самоуправления могат да помогнат, като финансират програмата, могат да дават пари за програми на езиците на малцинствата, но не да бъдат собственици на медиите", смята събеседникът на "Вечерне новости".

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...