Подписаха споразумение за въглищна централа в Румъния

481
Подписаха споразумение за въглищна централа в Румъния

Румънската държавна компания Термоелектрика и консорциум, обединяващ най-голямата италианска енергийна компания Енел и германското дружество Е.ОН Крафтверке, подписаха меморандум за разбирателство за построяването на нова 800 MW мощност за производството на електричество от въглища на територията на вече съществуващата централа в Браила.

Меморандумът предвижда учредяването на смесено дружество, което да разработи проекта; съществуващите към момента активи на централата в Браила също ще бъдат използвани.

Според условията на меморандума ще бъде извършено проучване, което ще включва независима оценка на съществуващите активи на Термоелектрика, както и анализ на новите мощности. Очаква се резултатите да бъдат обявени до края на 2008 г. и в зависимост от тях страните ще решат дали проектът да бъде реализиран.

Термоелектрика ще предостави на смесеното дружество съществуващите активи на централата в Браила, а консорциумът между Енел и Е.ОН ще участва в проекта с капиталови инвестиции.

За Румъния това е първата подобна инициатива от дълго време насам. Очаква се проектът да подсили енергийната система на страната и да окаже положителен ефект върху икономическото развитие на региона на Браила.

Централата ще бъде модерна и ще отговаря напълно на изискванията на ЕС за въглеродни емисии. Ще бъде снабдена и с технология за събиране и съхранение на СО2.

Термоелектрика е важен производител на енергия в Румъния, който заедно с дъщерните си дружества покрива близо 17% от пазара.

Енел е най-голямата италианска енергийна компания и втората по инсталирани мощности в Европа. Тя присъства в 21 държави с приблизително 75 500 MW производствена мощност и обслужва над 50 млн. енергийни и газови потребители. В България компанията е мажоритарен собственик на ТЕЦ Енел Марица Изток 3.

Снимка: Фулвио Конти, изпълнителен директор на Енел, личен архив

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg