Покана за Белене

1314
Покана за Белене

България, изглежда, е премислила да не прекратява съвместните с Русия енергийни проекти, включително за строителството на АЕЦ Белене. Дял в тази електростанция могат да получат и руски компании, пише водещото руско бизнес издание Ведомости.

В петък министърът на енергетиката Сергей Шматко замина за България, за да преговаря за съдбата на съвместните с Русия проекти. Проблемът е в това, че новият премиер на тази страна Бойко Борисов още през юли поиска да се въведе мораториум върху всички големи енергийни сделки, решенията за които са взимани от предишното правителство. Включително да се прекратят преговорите за АЕЦ Белене и газопровода Южен поток. За петролопровода Бургас-Александруполис има претенции от екологична гледна точка, заяви Борисов още през септември. Тогава руският премиер Владимир Путин помоли колегата си до ноември да реши, в кои проекти България е „готова да участва, а в кои не“.

За тръбопроводните проекти са подписани само междуправителствени споразумения и рамкови документи. А за АЕЦ Белене - твърд договор на стойност 3.997 млрд. евро. Това е договор за строителство, който през 2008 г. получи Атомстройекспорт (влиза в Росатом). В навечерието на визитата на Шматко съдбата на АЕЦ-a беше под въпрос – “Белене не е нужна на България за осигуряване на собствените й нужди от електроенергия”, заяви миналия вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков.

През последните години България беше нетен износител на електроенергия, потвърждава анализаторът на Unicredit Securities Дмитрий Коновалов. Цената на проекта, отчитайки другите разходи, включително за инфраструктура, според оценката на Трайков, може да достигне около 10 млирд. евро. А неустойката в случай на отказ от проекта ще надхвърли 800 млн. евро, заяви той.

Но сега позицията на България, изглежда, се е променила. „Сътрудничеството между Русия и България по всички големи енергийни проекти ще бъде продължено“, обяви Шматко след приключването на петъчните преговори с Трайков (цитатът е по Bloomberg). За Белене „ние се договорихме да проведем юридически и финансов одит“, след което ще бъдат определени „съвместни подходи“ и „финансов модел“ за реализирането на проекта, каза министърът.

Но пари за завършване на строителството България няма, предупреди финансовият министър на страната Симеон Дянков. „Проектът може да бъде жизнеспособен, ако делът на българската държава бъде свит до около 20-22%“, цитира неговите думи РИА Новости. Сега България притежава 51% от АЕЦ, останалите 49% - са в германската RWE. България може да продаде дела си на Русия, пише агенцията, позовавайки се на Дянков.

Представител на българското финансово министерство отказа да коментира. Но генералният директор на Росатом Сергей Кириенко, участващ в петъчните преговори, също заяви, че руските компании са готови да претендират за дял в проекта за строителството на Белене. За кои компании става дума, Кириенко не каза. Представителят на Росатом Сергей Новиков не коментира. През пролетта представител на българската държавна компания НЕК заяви, че инвеститор в Белене може да стане Интер РАО ЕЕС - според неговите данни, компанията е водила преговори с RWE, за да получи дял в нейния пакет.

Ако България предложи на инвеститорите дял в Белене, Интер РАО ще обсъди възможността за участие в проекта, каза представител на компанията  (в петъчните преговори представители на Интер РАО не участваха, заяви източник от руската делегация).

Не успяхме да получим коментар от RWE. Кога и при какви условия може да се състои търга – не е ясно. България ще реши, какъв пакет може да бъде предложен на инвестиционния търг, след провеждането на точен финансов анализ, заяви Новиков, позовавайки се на думите на Трайков. Не успяхме да получим коментар от министерството на енергетиката на България през почивните дни. RWE за 49% в Белене беше задължена да внесе 1.28 млрд. евро в уставния капитал на компанията оператор на проекта Belene Power Company, да изплати допълнителна премия от 550 млн. евро и да осигури привличането на корпоративен кредит от 300 млн. евро за започване на работата.

На победителя в новия търг най-малкото ще му се наложи да поеме пропорционално на своя дял разходите за капиталните инвестиции, разсъждава източник от руската делегация. Ако на търг бъдат предложени около 30%, това прави около 1.2 млрд. евро.

През юли България подписа договор за строителство на газопровода Набуко (заобикалящ Русия).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg