Политическите рискове в ЦИЕ се засилват през февруари

807
Политическите рискове в ЦИЕ се засилват през февруари

На фона на задълбочаващите се бунтове в страната, Сирия оглавява класацията на политически най-рисковите страни в света през февруари. Малайзия и развиващите се държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) пък отчитат рязко засилване на политическите рискове, според Aegis Advisory.

Политическите рискове в ЦИЕ се засилват през настоящия месец на фона на продължаващите бюджетни ограничения, ликвидността и свързаните с тях социални проблеми, според Aegis Advisory.

Полша (3.2), Словакия (3.6) и Чехия (3.3) се издигат в подреждането по политически риск през последния месец. Основната причина за това е липсата на ликвидност на фона на дълговата криза в Еврозоната, въпреки че само Словакия в региона е в Еврозоната. Резултатът на всяка страна нараства с по 0.1 пункта.

В Румъния (4.6) и Унгария (4.1) политическите проблеми, заедно с продължителната икономическа стагнация, водят до увеличаване на резултата на двете страни в рисковия индекс. Вероятността за протести и безредици в тези страни е много по-голяма, отколкото в Полша, Словакия и Чехия. За сравнение страната с най-нисък рисков резултат в Европа е Германия (2.5 пункта)

В Близкия Изток Сирия, която върви към гражданска война, оглавява класацията по риск за февруари. Резултатът й нараства до 7.7 пункта, в сравнение със 7.5 пункта през януари. В Близкия изток най-безрисковата страна е Обединени арабски емирства (3.6)

В Азия, Малайзия, която традиционно е стабилна страна, отчита значителен ръст в риска, като резултатът й нараства от 3.6 през януари до 4.3 през февруари. Предстоят тежки избори за правителството срещу местната опозиция. Най-безрисковата в политическо отношение страна в Азия е Япония с резултат от 3.6 пункта.

В Африка, Мароко и Алжир отчетоха лек спад в рисковия си резултат. Управляващите в двете страни засега удържат на натиска на Арабската пролет, въпреки че дългосрочните перспективи остават несигурни, особено в Алжир. В Мароко кралят обеща ограничени реформи, с което си спечели известно време.

Стратегическият рисков индекс на Aegis Advisory след бизнес риска в 40-те най-големи развиващи се пазари на базата на сравнение с водещите икономики във всеки региона. В изготвянето на индекса се използват резултатите от уникалния модел на Aegis за оценка на риска (Astra) – методология за профилиране на риска, която определя количествено нивата на риска като разглежда широк набор от фактори.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg