Половината от ПЧИ в Русия са реинвестирани доходи

536
Половината от ПЧИ в Русия са реинвестирани доходи

Централната банка на Русия за пръв път разкри структурата на преките чуждестранни инвестиции. Почти половината от тях са реинвестирани доходи, спечелени от чужденци в Русия, коментира „Ведомости“.

Централната банка (ЦБ) раздели преките инвестиции на вложения, променящи обема на капитала на компаниите, и на такива, които не го променят (смяната на собствениците при сделки по сливания и поглъщания - M&A). Така структурират преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) всички страни, приели статистическите стандарти на Международния валутен фонд, заяви експертът от ЦМАКП Олег Солнцев.

Досега ЦБ разделяше ПЧИ само на получени от банките и от нефинансовия сектор и отделяше реинвестирането на печалбите. От 52.5 млрд. долара, получени от Русия през 2007 г., 86% се падат на небанковия сектор (през 2006 г. - 92.2%).

Делът на инвестициите, увеличаващи капитала, е спаднал от 88% до 82%, но в парично изражение те са нараснали 1.5 пъти до 43.2 млрд. долара. По 45% от ПЧИ през 2006-2007 г. се падат на реинвестиране на печалбите. Това са средства, спечелени в Русия и записани в баланса на компаниите, заяви Солнцев.

В банковия сектор на реинвестициите през 2007 г. се падат почти една четвърт от ПЧИ, в небанковия – половината. Без реинвестирането ПЧИ са нараснали за годината с 60% до 38.7 млрд. долара (по оценка на Росстат, до 27.8 млрд. долара). През 2006 г. чужденците са продали повече руски акции, отколкото са купили, а през 2007 г. - по-малко с 6.2 млрд. долара.

През 2007 г., по данни на KPMG, чужденците са купили акции за 25 млрд. долара (руските покупки в чужбина – 23 млрд. долара), по оценки на Mergers.ru – за 23.9 млрд. долара. Обемът на купените стари и нови акции от нерезиденти, съгласно ЦБ, - 25.6 млрд. долара през 2007 г., 9.6 млрд. долара през 2006 г. (8.9 млрд. долара, по данни на Mergers.ru).

Сумите са близки – разликата е в терминологията, отбелязва Юрий Игнатишин от Mergers.ru. На сделки M&A се падат през 2007 г. 53% от ПЧИ в банковия сектор, а в нефинансовия 41% - за купуването на нови акции и дялове в капитала. Допълнителните емисии при стратегически сделки за покупката на банки не са типични, коментира Дмитрий Хамракулов от „Банката на Москва“: по-лесно е да се навлезе на пазара чрез купуването на вече емитирани акции.

„Сосиете Женерал“ купи акции на „Росбанк“ за 634 млн. долара (2006 г.), „KBC Bank“ - „Абсолют-банк“ за 1 млрд. долара (2007 г.). Съгласно оценка на UNCTAD, почти половината от ПЧИ през 2007 г. се падат на енергетиката.

Най-големите сделки – покупката на 69.3% от акциите на ОГК-4 за 5.9 млрд. долара от Е.ОН, активите на „Юкос“ за 5.8 млрд. долара от „Енинефтегаз“, 37% от ОГК-5 за 2.2 млрд. долара от „Енел“. При първата от тези сделки инвеститорът придоби и допълнителна емисия за 1.9 млрд. долара, отбелязва Игнатишин.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...