Половината от ПЧИ в Русия са реинвестирани доходи

519
Половината от ПЧИ в Русия са реинвестирани доходи

Централната банка на Русия за пръв път разкри структурата на преките чуждестранни инвестиции. Почти половината от тях са реинвестирани доходи, спечелени от чужденци в Русия, коментира „Ведомости“.

Централната банка (ЦБ) раздели преките инвестиции на вложения, променящи обема на капитала на компаниите, и на такива, които не го променят (смяната на собствениците при сделки по сливания и поглъщания - M&A). Така структурират преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) всички страни, приели статистическите стандарти на Международния валутен фонд, заяви експертът от ЦМАКП Олег Солнцев.

Досега ЦБ разделяше ПЧИ само на получени от банките и от нефинансовия сектор и отделяше реинвестирането на печалбите. От 52.5 млрд. долара, получени от Русия през 2007 г., 86% се падат на небанковия сектор (през 2006 г. - 92.2%).

Делът на инвестициите, увеличаващи капитала, е спаднал от 88% до 82%, но в парично изражение те са нараснали 1.5 пъти до 43.2 млрд. долара. По 45% от ПЧИ през 2006-2007 г. се падат на реинвестиране на печалбите. Това са средства, спечелени в Русия и записани в баланса на компаниите, заяви Солнцев.

В банковия сектор на реинвестициите през 2007 г. се падат почти една четвърт от ПЧИ, в небанковия – половината. Без реинвестирането ПЧИ са нараснали за годината с 60% до 38.7 млрд. долара (по оценка на Росстат, до 27.8 млрд. долара). През 2006 г. чужденците са продали повече руски акции, отколкото са купили, а през 2007 г. - по-малко с 6.2 млрд. долара.

През 2007 г., по данни на KPMG, чужденците са купили акции за 25 млрд. долара (руските покупки в чужбина – 23 млрд. долара), по оценки на Mergers.ru – за 23.9 млрд. долара. Обемът на купените стари и нови акции от нерезиденти, съгласно ЦБ, - 25.6 млрд. долара през 2007 г., 9.6 млрд. долара през 2006 г. (8.9 млрд. долара, по данни на Mergers.ru).

Сумите са близки – разликата е в терминологията, отбелязва Юрий Игнатишин от Mergers.ru. На сделки M&A се падат през 2007 г. 53% от ПЧИ в банковия сектор, а в нефинансовия 41% - за купуването на нови акции и дялове в капитала. Допълнителните емисии при стратегически сделки за покупката на банки не са типични, коментира Дмитрий Хамракулов от „Банката на Москва“: по-лесно е да се навлезе на пазара чрез купуването на вече емитирани акции.

„Сосиете Женерал“ купи акции на „Росбанк“ за 634 млн. долара (2006 г.), „KBC Bank“ - „Абсолют-банк“ за 1 млрд. долара (2007 г.). Съгласно оценка на UNCTAD, почти половината от ПЧИ през 2007 г. се падат на енергетиката.

Най-големите сделки – покупката на 69.3% от акциите на ОГК-4 за 5.9 млрд. долара от Е.ОН, активите на „Юкос“ за 5.8 млрд. долара от „Енинефтегаз“, 37% от ОГК-5 за 2.2 млрд. долара от „Енел“. При първата от тези сделки инвеститорът придоби и допълнителна емисия за 1.9 млрд. долара, отбелязва Игнатишин.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg