Полската банка PKO отчете ръст от 53% в печалбата си през четвъртото тримесечие

430
Полската банка PKO отчете ръст от 53% в печалбата си през четвъртото тримесечие

Най-голямата източноевропейска банка - полската PKO Bank Polski SA е регистрирала най-големия си тримесечен ръст в печалбата си през изминалото четвърто тримесечие, откакто акциите й се търгуват на борсата.

През последното тримесечие печалбата на банката се е повишила с 53% на годишна база до ниво от 552.5 млн. злоти (142.3 млн. евро), в сравнение с реализираната през същото тримесечие на миналата година печалба в размер на 362 млн. злоти, сочи изнесеният отчет на полската банка.

В резултат на значителното повишение на отпусканите от банката кредити, приходите й са нараснали с 18%, докато разходите й са се повишили минимално.

PKO Bank Polski SA бе монополист на полския пазар в продължение на четири десетилетия на кумунизъм и все още е контролирана от държавата.

От банката предприеха агресивна стратегия за увеличаване на кредитния си портфейл, за да се противопоставят на растящата конкуренция от международни банкови институции, навлезли в страната.

Акциите на PKO отбелязаха спад от 2% след изнасянето на резултатите до ниво от 48.20 злоти, по време на търговията им на Варшавската фондова борса.

За последната една година книжата на полската банка поскъпнаха с 42%, с което пазарната й капитализация нарасна до 48 млрд. злоти (12.4 млрд. долара).

Като един от основните проблеми пред банката стои факта, че тя все още не е с постоянно назначен Изпълнителен директор, след подаването на оставка от бившия й такъв през юни миналата година. На вчерашното акционерно събрание също не бе постигнато решение кой да е новият Изпълнителен директор.

Ръстът на полската икономика възлезе на 5.8% през изминалата година, което съдейства и за ръста на отпуснатите от нея кредити, в размер на рекордните 11 млрд. злоти (2.83 млрд. евро) за ипотечни кредити, на фона на отпуснатите на стойност 7.6 млрд. злоти за такива през 2005 година.

Нетните приходи от лихви на банката през четвъртото тримесечие на миналата година са се повишили с 17% до 993 млн. злоти (256 млн. евро), като приходите от такси и комисионни са нараснали с 45% до 466.6 млн. злоти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg