Поръчки за 1.1 млрд. евро са подадени в IPO-то на Трансгаз, презаписването малко над 17 пъти

572
Поръчки за 1.1 млрд. евро са подадени в IPO-то на Трансгаз, презаписването малко над 17 пъти

Подадените поръчки в IPO-то на румънската компания Трансгаз са на стойност 1.1 млрд. евро (3.9 млрд. румънски леи), по предварителна нформация, което го прави най-голямото публично предлагне в историята на борсата в Букурещ.

Сумата доказва засилващия се интерес към румънския капиталов пазар от страна на чужди инвеститори, коментира Ziarul Financiar.

Сумата е почти два пъти по-голяма от стойността на поръчките, подадени в предлагането на Петром и е равна на почти четвърт от общата стойност на акциите, изтъргувани на борсата в Румъния тази година.

Презаписването е малко над 17 пъти, което е най-голямото в румънската история. Рекорден е и броят на инвеститорите, който по информация не брокерите, участващи в предлагането, наближава 11 000.

Окончателните резултати ще бъдат обявени утре, а цифрите могат леко да нараснат, тъй като инвеститорите са били най-активни в последните часове от предлагането. Презаписването може да достигне до 30 пъти при големите инвеститори.

Големи инвеститори подаваха поръчки за 60% от предложените акции. В края на сесията в петък, презаписването на този сегмент бе 24 пъти, но е възможно някои поръчки все още да не са отчетени от системата. Предложените акции на този сегмент са на стойност 38.7 млн. евро, а подадените поръчки са за 940 млн. евро.

Броят на големите поръчки е 241, а средната стойност при тях е 3.9 млн. евро. Имаше и големи заявки за цялото количество, такава е подадена от Financial Investment Company SIF Oltenia.

От големите инвестоитори не се изискваше да превеждат парите по банковата сметка (каквото е изискването за по-дребните), а само да преставят гаранция, че притежават средствата.

При по-дребните инвеститори (при стойност на поръчката между 2 000 и 500 000 леи) в края на сесията в петък презаписването бе 6.7 пъти. Подадени са 8 000 завяки на стойност 175 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg