Пореден търг за RTB Bor с участие на български компании

1100
Пореден търг за RTB Bor с участие на български компании

След два неуспешни опита за продажба на меднодобивния комбинат "RTB Bor" сръбските власти отново се опитват да намерят купувач за този актив, пише "РБК Дейли".

Сред потенциалните участници в новия конкурс фигурират 11 компании от България, Кипър, Великобритания, Индия, Канада, Швейцария, както и две руски "Руската медна компания" (РМК) и "Зарубежцветмет". Впрочем, не е изключено, че сделката отново няма да се състои, защото инвеститорите са недоволни от условията за приватизация на комбината.

 Тези дни държавният секретар на министерството на икономиката и регионалното развитие на Сърбия Небойша Цирич заяви, че новият конкурс за избор на стратегически партньор за "RTB Bor" може да се състои още в средата на октомври. В материалите на сръбската Агенция за приватизация се отбелязва, че на конкурса ще бъдат предложени заедно кариерата и подземния рудник около град Бор; кариерата и обогатителната фабрика в град Майданпек и металургичния комплекс с инфраструктура.

 Общите запаси на находището - 3 милиона тона мед. Капацитетът на комбината позволява да се произвеждат 150 хиляди тона мед годишно. Окончателните условия на конкурса са неизвестни. Но този път е решено, че "RTB Bor" ще остане собственост на държавата, а на инвеститора се предлага да плати дълговете на комбината към чуждестранните кредитори в размер на 134 милиона евро и да вложи не по-малко от 300 милиона долара в строителството на нов меднодобивен цех, съобщи източник от сръбското министерство на енергетиката и добивната промишленост.

В замяна инвеститорът ще получи правото на половината печалба на компанията. Както и условията на предишните конкурси, потенциалните партньори на комбината трябва да имат опит в производството на мед, при това трябва да са произвели до края на миналата година най-малко 80 хиляди тона меден концентрат и най-малко 100 хиляди тона медни катоди.

 В момента сръбските медии смятат, че шансовете на руската РМК да победи в конкурса са достатъчно големи. Освен това руснаците са привлекли в консорциума местен партньор - компанията "Amalco Ltd." на сръбския бизнесмен Милан Попович. От РМК отказаха коментар. Но източник, близък до компанията, заяви пред "РБК Дейли", че РМК най-вероятно ще се въздържи от подаване на оферта заради завишените социални ангажименти. От "Зарубежцветмет", който е подал заявка заедно с гръцката компания "Aktor S.A.", "РБК Дейли" не получи коментар.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg