Поскъпването на валутите в Източна Европа притеснява МВФ

909
Поскъпването на валутите в Източна Европа притеснява МВФ

Правителствата и централните банки на източноевропейските страни трябва да ограничат поскъпването на валутите си, което заплашва да се отрази на икономическото възстановяване и на конкурентоспособността, според служител на Международния валутен фонд, цитиран от Bloomberg.

Полската злота е поскъпнала с 22% спрямо еврото през последната година и е втората най-добре представяща се валута в Европа, Близкия Изток и Африка след южноафриканския ранд.

Унгарският форинт се е оскъпил със 17%, чешката крона е поскъпнала с 8.6%, а румънската лея е повишила стойността си с 3.9%, след като апетитът на инвеститорите за закупуването на активи на развиващите се пазари се възвърна.

Поскъпващите валути ще се отразят негативно на икономическия растеж, споделя Марек Белка, директор на европейското подразделение на МВФ в интервю вчера. "Това е нещо, от което трябва да се опасяваме. Прекаленото поскъпване на местните валути може да попречи на икономическия растеж."

Злотата, форинтът и кроната се възползват от това, че инвеститорите изтеглят средства от страни като Гърция, Португалия, Ирландия и Испания, за да закупят активи в Източна Европа, които имат потенциала да поскъпнат по-бързо и където бюджетните дефицити и задълженията не са толкова големи.

Властите трябва да търсят начини да ограничат притока от средства от чужбина, включително ограничаване на наличността на заеми в чуждестранна валута, казва Белка.

"Страните трябва да наложат благоразумни регулационни мерки, които да намалят част от инвестициите на чуждестранна валута и получаването на заеми, деноминирани в чуждестранна валута," според Белка.

Управителите на централните банки се противопоставиха на поскъпващите валути и заплашиха да се намесят с цел ограничаването на това оскъпяване.

Намаляването на лихвените проценти има по-добър ефект в сравнение с продажбата или покупката на валута, когато трябва да се влияе върху обменните курсове, според Белка.

Унгария и Румъния вчера намалиха основните си лихвени проценти. На 25 март Чешката централна банка остави основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 1%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg