Правата на Трансгаз поскъпват с 57% в първия си ден на търговия

572
Правата на Трансгаз поскъпват с 57% в първия си ден на търговия

Правата на Трансгаз се търгуват в първия си ден на борсата с повишение от 57% спрямо цената, при която се предлагаха акциите на компанията на първичното й публично предлагане, или при цена от 301.5 леи, на фона на нивата й от 191.92 леи при IPO-то й.

Като се вземе предвид обаче изключително силното презаписване при акциите, което за индивидуалните инвеститори бе в размер на 11.3 пъти, то те са реализирали доходност от около 5% на цялата сума, за която са заявили акции от компанията.

Презаписването при институционалните инвеститори бе дори по-голямо и възлезе на близо 39 пъти.

И докато инвеститорите е трябвало да приведат цялата сума при участието си в първичното публично предлагане, която е била блокирана, то голяма част от институционалните инвеститори са сключили споразумения с банките си да преведат само необходимата част от средствата.

Правата на Трангаз стартираха търговията си при ниво от 321 леи, което бе повишение от 67%, в сравнение с цената им, постигната при първичното публично предлагане.

След първите си минути на търговия те регистрираха най-висока стойност при ниво от 340 леи за акция, или повишение от 77% спрямо цената, на която бяха пласирани. Впоследствие обаче тя започна да се понижава, за да завършат първия си ден на търговия при ниво от 294.8 леи, или ръст от 53%.

Изследване сочи, че над 2000 инвеститори от 12 000, закупили акции на компанията от първичното й публично предлагане, са “касирали” печалбата си в първия ден на търговия на правата на компания.

Броят на транзакциите е достигнал близо 2 500, като общо за деня 155 000 права са сменили собственика си, или 13% от общия им обем, продадени на акционерите.

Стойността на транзакциите е достигнала 46.6 млн. леи (13.1 млн. евро).

Близо 60% от акциите на газопреносната компания бяха записани от местни инвеститори, като останалите 40% са били закупени предимно от чуждестранни институционални инвеститори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg