Преките чуждестранни инвестиции в Русия падат с 45%

963
Преките чуждестранни инвестиции в Русия падат с 45%

Преките чуждестранни инвестиции в Русия падат с 45% на годишна база до 6.1 млрд. долара, информира Reuters. Икономиката на най-големия енергиен производител в света също се свива с рекордни темпове през първото полугодие.

Като цяло чуждестранните инвестиции, в това число кредитите и средствата инвестирани на пазарите на ценни книжа, възлизат на 32.2 млрд. долара или с 30.9% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

БВП на Русия се свива с рекордните 10.9% през второто тримесечие на годината след спада в цената на петрола, който генерира основна част от приходите от износ.

Икономическият спад през тази годи а слага края на десетилетие, в което икономиката на страната отчита средно почти 7% годишен ръст.

Инвестициите в сектора на търговията на дребно, който е получил най-много средства през първите шест месеца на 2008 г., падат с почти 41% до 8 млрд. долара. Мебелният гигант Ikea забави отварянето на магазина си в Самара с почти две години поради различия с местните власти.

Страната рискува да загуби конкурентоспособността си докато чуждестранните инвестиции намаляват, а световната криза принуждава правителството да увеличава дяловете си в местни компании.

Повече от половината от Руският фондов пазар се контролира от държавата, не що, за което инвеститорите би трябвало да внимават, според Troika Dialog, най-старата руска инвестиционна банка.

Производственият сектор на Русия е получил най-много инвестиции през първите шест месеца на годината. Чуждите инвеститори са инжектирали 9.2 млрд. долара в индустрията, включително под формата на закупени акции и облигации.

Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия през за първото полугодие, следвана от Кипър и Люксембург. САЩ е осмият най-голям инвеститор.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg