Премахват напълно роуминга в региона на Западните Балкани от 1 юли 2021

458
Премахват напълно роуминга в региона на Западните Балкани от 1 юли 2021

© Pixabay.com

Роумингът в региона на Западните Балкани ще бъде напълно премахнат от 1 юли 2021 г. Това беше потвърдено при откриването на третата Среща на върха на Западните Балкани, организирана тази година от Тирана.

При откриването на срещата на върха, която се провежда онлайн, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу подчерта, че историческото споразумение в Белград през 2019 г. е започнало с постепенно премахване на роуминга, а окончателно той ще бъде премахнат на 1 юли следващата година.

На срещата в Белград миналата година с подкрепата на ЕС шест икономики в региона - Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония и Косово, подписаха Регионално споразумение за намаляване на цените на роуминга, а сега срещата на върха в Тирана ще подчертае постиженията на дигиталната програма за Западните Балкани.


Третата стъпка ще бъде намаляване на роуминга между Западните Балкани и страните от ЕС.

„Подготовката за това вече е започнала и дейностите ще бъдат презентирани по време на следващата дигитална среща на върха“, каза Брегу, цитираната от bTV.

Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество допълни, че ускорената дигитализация трябва да допринесе за пазарна интеграция на Западните Балкани и че идеята за единен пазар, основан на свободно движение на хора, стоки и капитали, ще бъде потвърдена на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, която ще се проведе на 10 ноември като част от Берлинския процес.

Брегу отбеляза, че пандемията от COVID-19 е променила драстично света и е ускорила дигитализацията на обществото. По думите й третата дигитална среща на върха на Западните Балкани ще разгледа възможността за установяване на партньорство с частния сектор в контекста на процеса на цифрова трансформация.

Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество добави, че на срещата на високо равнище ще присъстват висши държавни служители от региона, Европейската комисия, бизнес общността и други партньори.

Очаква се да бъде приет Меморандум за разбирателство относно регионалната оперативна съвместимост и услугите за доверие в региона на Западните Балкани, както и Меморандум за разбирателство относно 5G плана за цифрова трансформация на Западните Балкани.

Дигиталната среща на върха на Западните Балкани е част от многогодишен план за действие за регионално икономическо пространство, подкрепен от регионалните лидери в Триест през 2017 г. Съветът за регионално сътрудничество, в който членува и България, заедно с ЕС, правителствата в региона, ЦЕФТА и партньорите, е в напреднал етап от изготвянето на план за действие за общ регионален пазар.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg