Превръща ли се Франция в Китай?

2406
Превръща ли се Франция в Китай?

© Еманюел Макрон и китайският президент Си Дзинпин; снимка: Twitter

Франция се готви да се превърне в първата европейска страна, която ще използва технология за лицево разпознаване, за да създаде дигитална самоличност на всичките си граждани - искат или не.

Правителството на президента Еманюел Макрон планира да стартира новата програма за дигитална самоличност, носеща името Alicem, през ноември, което е по-рано от очакването, тъй като програмата се чакаше някъде по Коледа, предава Bloomberg.

Официалните мотиви за всичко това са повишаване на ефективността на държавната администрация.


Френският информационен регулатор посочва, че програмата нарушава регулацията на Европейския съюз, изискваща съгласието на потребителите за събиране на техните данни, а организации, защитници на поверителността, заведоха дело срещу Alicem във Върховния административен съд във Франция.

През тази година държавната платформа за комуникация на френските власти беше хакната, като на хакера е нужен малко над час, за да пробие системата.

Това провокира притеснения относно стандартите за сигурност на френската държава.  

"Правителството иска да накара хората да използват Alicem и лицевото разпознаване“, казва Мартин Драго, адвокат и член на организацията La Quadrature du Net, която заведе дело срещу Франция.

"Насочваме се към масовото използване на лицево разпознаване. Няма почит и никакъв интерес към важността на съгласието и избора“, казва той.

Делото, заведено през юли, няма да спре Alicem.

Дигитална самоличност

С този ход Франция ще се присъедини към няколкото държави по света, които работят по създаването на „дигитална самоличност“, която да позволи на гражданите да взаимодействат с практически всичко – от данъчните и банките до социалното осигуряване и комуналните услуги.

Сингапур използва лицево разпознаване, като ще помага на Великобритания да подготви собствена такава система. Индия, от своя страна, използва технология за сканиране на ириса.

А Китай е може би най-сериозният пример за дигитализация на самоличността и последващите форми на контрол на база видеонаблюдение и лицево разпознаване.

Франция посочва, че системата за дигитална самоличност няма да се използва за поставяне на етикети на гражданите. За разлика от Китай и Сингапур, страната няма да интегрира биометрията от лицевото разпознаване в базата данни за идентичност на гражданите.

Вътрешното министерство, което разработва приложението Alicem, коментира, че данните, събрани от лицевото разпознаване, ще бъдат изтрити, когато процесът по внедряване на системата приключи.

Тези обещания обаче не успокояват хората, които се притесняват от потенциални злоупотреби и пробиви.

"Преминаването към лицево разпознаване на този етап е голям риск“ поради неяснотата около неговото крайно приложение, казва Дидие Байшер, депутат от управляващата партия и член на комисията по „технологии на бъдещето“ във френския парламент. Той е автор на доклад по темата от юли тази година.

Разрешаването на масово използване преди въвеждането на подходящи правила е „нелепо“, казва той.

Приложението, която ще оперира само под операционната система Android, ще бъде единственият начин за жителите да създадат легална дигитална самоличност, като лицевото разпознаване ще бъде единственият метод за това.

Дигиталната самоличност ще бъде създавана чрез еднократно записване, което работи на база сравнение на снимка на потребителя в биометричния му паспорт и селфи видеоклип, направен в приложението, който ще улови необходимата информация от лицето на гражданите.

В резултат на това смартфонът и паспортът ще комуникират помежду си чрез вградените чипове, с които разполагат.

Как китайският Биг Брадър създаде най-малко четирима милиардериСистемата за наблюдение и социалният кредитен рейтинг в Китай повдигат множество въпроси

Противниците на тази дигитализация посочват, че програмата нарушава европейската регулация, наречена Общ регламент за защитата на данните, известен повече като GDPR, който дава право на избор на потребителите дали техните данни могат да се събират.

Емили Серуга-Кау, която ръководи правния отдел на CNIL - независимият регулатор по поверителността на информацията, казва, че ясно е посочила за това разминаване.

Правителството твърди, че защитата на Alicem е на „най-високо, държавно ниво“. През април Робърт Баптист - хакер, представящ се за Елиът Алдерсън в Twitter, успя да пробие едно от „сигурните“ приложения на правителството за 75 минути. Това повдигна въпроси относно кибер сигурността на френската държава.

Бъгове

"Правителството не трябва да представя тази система за сигурна, като вместо това трябва да приеме предизвикателства. Те могат да отворят програма за търсене на бъгове, преди да стартират, тъй като ще бъде сериозно, ако това бъде открито, след като хората са започнали да я използват или дори още по-лошо, ако приложението бъде хакнато по време на внедряването, когато информацията от лицевото разпознаване се събира“, коментира Баптист. 

Опозицията в парламента също се притеснява, че внедряването на лицевото рапзознаване ще се използва за идентифициране на участници в протести, като този на така наречените Жълти жилетки.

Мартин Драго, който критикува политиката на властите по отношение на поверителността, смята, че липсата на дебат „позволява на държавата да движи напред (плана си) без препятствия“.

Физическите паспорти ще изчезнат по-скоро, отколкото си мислитеПреминаването на международни граници без наличието на физически паспорт може да стане реалност за някои пътници след по-малко от година

Междувременно, тестването на ползите от технологията за лицево разпознаване се случва нявсякъде по света. Камери за наблюдение по улиците на Уелс бяха обявени за легални от съда в Лондон през този месец.

Германия, Холандия и Италия използват технологията за бързи проверки на границата. През август шведският регулатор по поверителността глоби община за използването на лицево разпознаване върху гимназисти с цел определяне дали са в час или не.

Apple Inc вкараха лицевото разпознаване в джоба на хората по света, внедрявайки лицево разпознаване като метод за отключване на iPhone смартфоните.

Бъдещето

Новата Европейска комисия, чиийто мандат започва през ноември, поставя сред целите си изграждането на „Европа, готова за дигиталната епоха“. Документ на ЕК посочва, че сред стъпките, които трябва да се предприемат, попадат усъвършенстване на изкуствения интелект и лицевото разпознаване.

"Широкото използване на нещо еквивалентно на обществено ДНК е предизвикателство за регулаторите“, казва Патрик ван Еке, специалист по поверителност в DLA Piper.

"Можете да разгледате как Франция използва лицевото разпознаване за дигитална самоличност по два начина: отива твърде далеч по отношение на поверителността или те използват най-сигурните нови технологии. Пионери ли са или превишават мярката?“, добавя той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Станимир
# 0
09:10 | 4 October 2019
Ако е тъмно как ще разпознава маймуните в Франция, които май вече са повече от белите?!?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg