Придобиванията на застрахователни компании в Румъния - 1 евро за единица оборот

694
Придобиванията на застрахователни компании в Румъния - 1 евро за единица оборот

Banca Transilvania е подписала договор за продажбата на BT Asigurari (BT Insurance) с Groupama, френска финансова група, оперираща в Европа и Азия, като цената за 90% от компанията е поне 90 млн. евро, съобщава ZF.

Първоначалните преговори са водени на нива от 60-70 млн. евро, като транзакцията вероятно е затворена на 90 млн. евро. Повишението се отдава на факта, че BT Asigurari е една от последните опции, отворени за чуждестранни играчи да влязат на застрахователния пазар чрез придобиването на водеща компания.

В резултат съвкупната стойност на BT Asigurari (с десета позиция на пазара през 2006) достига около 100 млн. евро. До момента това е най-високата цена, плащана на румънският пазар, спрямо оборота на застрахователна компания.

Французите са платили близо 1.14 евро за 1 евро оборот, при брутни премии на BT Asigurari, оценявани на 88 млн. евро през тази година, или повишение от 47 на сто.

В повечето случаи нивото на транзакциите, извършвани през последните няколко години на застрахователния пазар, не надвишаваше 1 евро на 1 евро оборот, дори стояха на нива от 0.7-0.8 евро.

В края на юли австрийската група Vienna Insurance купи 30% от Asirom за 47 млн. евро, за около 0.7 евро за 1 евро оборот, оценявайки компанията на 157 млн. евро. През май 2005, когато австрийците придобиха Omniasig, цената бе 0.8 евро за единица оборот, или обща стойност на компанията от 90 млн. евро.

През настоящата година приключи транзакцията по придобиването на ЗПАД ДЗИ от белгийската KBC. Цената бе 185 млн. евро за 70% от капитала, което оценява компанията на над 264 млн. евро. При брутни премии за 2006 г. в размер на 238 млн. лв. (121.7 млн. евро) платената цена е в съотношение от около 2.17 евро за 1 евро оборот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg