Придобиванията в Румъния за тримесечието създадоха 20 нови милионери

617
Придобиванията в Румъния за тримесечието създадоха 20 нови милионери

Общата стойност на сделките, извършени от румънски предприемачи, достига 360 млн. евро за първото тримесечие на годината, според данни на ZF. Хората, създали бизнеси като Bere Mures, LaborMed Pharma, Bengoss, Simcor, Buzesti Business Center и Curiero, са решили, че те са узрели достатъчно и е време стратегически или финансови инвеститори да ги придобият.

Въпреки че консултанти и представители на инвестиционни фондове казват, че исканията на местните предприемачи са често безпочвени, те успяват да направят тези сделки.

Всички тези транзакции приключват, когато стойността на румънските активи пада, докато купувачи и продавачи са в изчакване, при прогнозите за още по-голям спад на пазара на сливания и придобивания тази година.

Според данните най-много пари са спечелили от подобни продажби акционерите на Bere Mures. Виргил Милат, Грек Георге и Морариу Емил ще получат по 37.5 млн. долара след сделка за около 150 млн. евро, докато Рус Александру, Бацила Николае и Рижиу Анхел ще получат по 12.5 млн. евро.

Друга голяма сделка е придобиването на LaborMedPharma, което ще сложи в джобовете на пет големи акционери между 8.1 и 32.1 млн. евро в транзакция за над 123 млн. евро.

Въпреки че строителният сектор е изправен пред неяснота, продажбата на Bengoss Comimpex донесе почти 20 млн. евро на Комелиу Стан, а от сделката за Simcor group двамата собственици ще получат 53 млн. евро.

Сред новите милионери са и семейство Киреску, които продават сградата на Buzesti Business Center, както и Минеа Емилиан, Коман и Стефан Космин, в резултат на продажбата на 25% от Curiero на Asesoft.

Рекордна сделка досега остава изходът на Дину Патричиу при продажбата на 75% от Ромпетрол за 2.7 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg