Призрачните села проблем на целите Балкани

4239
Призрачните села проблем на целите Балкани

Като много от съседните си балкански страни, Сърбия беше засегната от масовото изселване от селските райони. Стотици малки селца се превърнаха в призрачни градове, след като младите хора се преместиха в градовете в търсене на по-добър живот.

Властите в Белград се оказват безсилни да се справят с тази тревожна тенденция. Да вземем например Биничи, малко село, разположено в югозападната сръбска планина Голия, което в момента е дом само на няколко предимно възрастни обитатели. Младите постепенно са се изнесли към градовете, в търсене на работа или партньор.

Местното училище едно време е поддържало 60 ученици. В момента сградата стои празна и изоставена, фасадата се руши, а прозорците са счупени.

"Децата играеха футбол и баскетбол тук", заяви Борислав Бубая, посочвайки парче земя, обрасло с плевели и дива трева. Преди двеста години, 200 души са живели тук. В момента населението достига 40 души. "Вижте, никой не живее в тези четири къщи", споделя Бубая, който е 75-годишен пенсионер. "Старите вече не са сред живите, а младите си тръгнаха и отидоха в града", допълва той.

Достъпно само по рушащ се път, селището бавно загива. Местните жители трябва да изминат километри, за да получат медицинска помощ, а най-близките магазини за основни храни и стоки за бита се намират на 8 километра разстояние.

"Земеделската работа е трудна и младите търсят по-лесен живот в града. Няма какво да ги задържи тук", споделя синът на Бубая, 43-годишният Ранко.

Отец Здравко, православен християнски свещеник, чиято енория включва девет селища и махали в региона, също е съгласен, че мястото се обезлюдява. "През изминалите две години, имах 100 погребения, около 10 кръщения и само пет или шест брака. Това показва скоростта, с която този регион измира", сподели той.

Сърбия не е единствена. Много от страните от бивша Югославия са изправени пред същия проблем. Близо осем милиона души от общо 23.5 милиона, живеещи в страните от бивша Югославия, са напуснали селата към градовете между 1950 и 2000 г.

По този начин някога предимно земеделският регион е бил превърнат в индустриална зона, според данните на Сръбската търговска камара. В Хърватия, населението в селата е паднало от 48.7% през 1991 г. до 44.4% през 2001 г. Черна гора споделя същата участ.

Единственото изключение е Македония, където хората остават в провинцията, където по-големият достъп до храна им осигурява по-добро качество на живот, според статистическата служба на страната.

В съседна Албания, някога управлявана с железен юмрук от комунистическия диктатор Енвер Ходжа, много селища в бедстващата северна и южна част на страната бяха изоставени след края на комунистическото управление през 1992 г.

Данните сочат, че 50 селища изчезват в Сърбия всяка година.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg