Продажбите на дребно в Румъния с ръст от 16% през юни

345
Продажбите на дребно в Румъния с ръст от 16% през юни

Продажбите на дребно в Румъния са се повишили с 16% през юни в резултат на увеличението на заплатите в страната и на силното поскъпване на румънската спрямо останалите основни валути.

Допълнително за положителния резултат са съдействали и значителните инвестиции направени в сектора на продажбите на дребно от местни и чуждестранни инвеститори.

За сравнение, през май ръстът на продажбите на дребно в северната ни съседка възлезе на 9-8% на годишна база. Силното повишение на продажбите на дребно се е предопределило и от ръста от 24% в продажбите на хранителни продукти.

На месечна база продажбите на дребно обаче, са отбелязали лек спад, след като през май се бяха покачили с 0.3%.

Продажбите в сектора на услугите са се понижили с 2.7% през юни на годишна база, посочиха още изнесените статистически данни. През май понижението е било дори по-голямо - 5.7%.

Средната чиста работна заплата в страната е нараснала с 22% през май на годишна база. В същото време националната валута - леята е поскъпнала с 11% спрямо долара, както и с 6.6% спрямо еврото от началото на годината.

Това е стимулирало румънските граждани да купуват повече вносни стоки, коментират от Националния статистически институт на страната.

Присъединяването на Румъния към ЕС от началото на годината е стимулирало и международните търговски вериги да разкриват нови магазини в страната, както направиха вериги като Auchan SA, Carrefour SA, IKEA, Metro AG, Praktiker AG и много други.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg