Продажбите на дребно в Румъния с ръст от 23% на годишна база през януари

357
Продажбите на дребно в Румъния с ръст от 23% на годишна база през януари

Продажбите на дребно в Румъния са регистрирали повишение от 23% на годишна база през януари, докато завършените строителни работи са се повишили с 26% в първия месец след присъединяването на страната към ЕС.
Строителството на жилищни сгради в процес на изграждане е нараснало с 28%, посочиха още изнесените данни на националния статистически институт на страната.

Ръстът в сектора е станал реалност на фона на засилените инвестиции с влизането на страната в ЕС, както и продължаващия ръст в цените на недвижимите имоти в страната.

Строителни проекти в страната за разширяване на дейността си са обявили от компании като Auchan SA, Carrefour SA, IKEA, Metro AG, Praktiker AG и много други през изминалата година.

В същото време ръстът на продажбите на дребно през януари, възлязъл на 23% на годишна база, е бил и най-високият от септември миналата година, подпомогнат от поскъпването на националната валута и ръста в заплатите на румънското население.

Румънската национална валута е отбелязала поскъпване спрямо долара от 21% и 8-9% спрямо еврото през изминалата година, което е направило вносните стоки относително по-евтини на румънския пазар.

През декември равнището на работните заплати в страната е отбелязало ръст от 30% на годишна база.

Ръстът, без да се отчета този в продажбите на автомобилите, е бил подхранен от повишението с 30% в продажбите на нехранителни стоки, сочат още предварителните данните на националния статистически институт на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg