Плодовете са на път да изчезнат, предупреждава румънският вестник "Журналул национал". Продукцията им в Румъния прогресивно намалява. В момента страната задоволява със собствено производство около 15% от нуждата на пазара.

Според данни на министерството на земеделието производството на плодове е спаднало от 1.6 милиона тона през 2005 г. до 1 милион тона през 2007 г. Сред най-силно засегнатите плодове са черешите, вишните, кайсиите, сливите, чиято реколта тази година е повлияна и от ниските температури в края на март.

Една от причините е остаряването на овощните градини, чиято поддръжка струва скъпо. Грижите за един хектар плодни дръвчета струва между 20 000 и 35 000 евро при интензивно напояване, а с осигуряването на защита срещу градушка и птици разходите нарастват с още 10 000 евро. Липсата на контрол за качеството на плодовете и зеленчуците също се отразява негативно, стимулирайки конкуренцията от страната на дребните производители, които прибягват до хаотично третиране с препарати.

Статистиката показва, че румънците консумират по-малко пресни плодове и зеленчуци спрямо средното ниво за ЕС. През периода 2005-2007 г. румънецът е изяждал средно по 40 килограма плодове и зеленчуци годишно, което е около половината от средната консумация на европееца.

Източник: БНР