Професор: Очакваме до 4 м. да създадем лекарство срещу COVID-19

2043
Професор: Очакваме до 4 м. да създадем лекарство срещу COVID-19

© Pexels.com

"Предвиждаме до четири месеца да създадем лекарство срещу новия коронавирус, а до една година да предложим и ваксина", заяви проф. д-р Несрин Йозйорен, специалист по молекулярна биология и генетика в университета Богазичи, Истанбул, в интервю пред турската медия Хаберлер, цитирано от БТА.

Тя е начело на екипа, който работи по проект за създаването на лекарство и ваксина за справяне с епидемията от новия коронавирус.

Професорът, която е с изселнически произход от България, разказва, че от 15 години в специализираната лаборатория към университета работят по тези проблеми.


"Постигнахме много добри резултати, които ни дават увереност. Хората искат веднага ваксина, но това не е възможно. Коронавирусът се появи едва преди три месеца. Смятаме, че работата ни по създаването на лекарство срещу коронавируса ще продължи поне четири месеца, а до една година ще може да предложим и ваксина. Положителният момент е, че едва сега хората осъзнаха значението на ваксините", казва тя.

По инициатива на пет от водещите асоциации на микробиолозите в Турция, на една от които проф. д-р Несрин Йозйорен е президент, към момента имало над пет хиляди доброволци, готови да се включат в изпитанията.

В рамките на мерките срещу COVID-19 в Турция бе създаден консорциум, оторизиран за проектите за изнамиране на лекарства и ваксина срещу коронавируса. Проектите, след съответното одобрение, се финансират от финансовото министерство, обяви тези дни здравният министър.

Вирусолог: Пикът ще е седмици след ВеликденТя обясни, че изчисленията ѝ са такива, защото допуска по Цветница и Великден хората да си позволят да се съберат с най-близките си и заради това около 30-ина дни по-късно ще е пикът.

Проф. д-р Несрин Йозйенер посочва, че особено важно е да се установи геномът на вирусите и да се покаже как те са се развили.

"Ако разкрием това, ще може да сравним вируса с вируси в други страни. Това ще помогне за създаването на лекарства и ваксини", подчертава тя, като добавя, че Турция разполага с възможности за това.

Ученият смята, че не съществува връзка на новия коронавирус с кръвната група на пациентите.

Добрата новина е, че очакваме инфектирането да намалее през лятото. Лошата новина е, че коронавирусът може да стане по-смъртоносен чрез мутация, казва тя.

Считаната за един от най-добрите микробиолози на Турция, проф.д-р Несрин Йозйонер е с изселническо потекло от България.

Заедно с родителите й са едни от първите български турци, които властите изселват принудително във Виена през месец май 1989 г.

След като по-късно пристигат в Турция, тя завършва гимназия и взима изпитите за специалността Молекулярна биология в университета Богазичи, едно от най-престижните висши учебни заведения в страната.

Защитава докторантура в Америка. След като се връща в Турция, оглавява лабораторията по молекулярна биология и генетика на университета, където осъществява редица успешни проекти.

С подкрепата на държавата лабораторията работи по проект за лекарство и ваксина срещу Ковид-19.

"В тези изключително трудни дни, когато човечеството се бори срещу смъртоносния коронавирус, смятам, че има много голяма нужда именно от биолозите, те да говорят, защото те познават най-добре природата на вируса", казва проф.д-р Несрин Йозйерен.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg