Путин строи комплекс за отдих за 1 млрд. долара?

1047
Путин строи комплекс за отдих за 1 млрд. долара?

Бизнесменът Сергей Колесников, авторът на разобличителното писмо до президента за корупция в обкръжението на премиера, наистина се оказа партньор на петербургските приятели на Владимир Путин. Той заяви пред "Ведомости", че това е неговата гражданска позиция.

Писмото до президента Медведев, че на черноморското крайбрежие се строи "комплекс за отдих" на Владимир Путин за 1 милиард долара, бе публикувано миналата седмица на сайта corruptionfreerussia.com /на руски и английски/. За негов автор беше посочен Сергей Колесников, който, както изглежда от текста на писмото, е отдавнашен бизнес партньор на приятелите на Владимир Путин - Николай Шамалов и Дмитрий Горелов. Първият, както и Путин, е бил съосновател на прочутия кооператив "Озеро", а Горелов е бил акционер на банка "Россия", както и приятел на премиера Юрий Ковалчук.

"Ведомости" успя документално да установи, че Шамалов и Горелов имат за съдружник Сергей Колесников, след което се свърза и разговаря по Skype с автора на писмото. Фактът, че събеседникът на "Ведомости" наистина е петербургският бизнесмен, съсобственик на компания "Петромед" Сергей Колесников беше потвърдено от негов добър приятел. Сега бизнесменът е в чужбина и съобщи пред "Ведомости", че той е написал писмото до Медведев и очаква неговата реакция.

В писмото бизнесменът твърди, че " за лично ползване на руския премиер" на черноморското крайбрежие в околностите на селището Прасковеевка /Геленджикски район/ от 2006 г. се строи "комплекс за отдих", а от 2007 г. се отглеждат лозя за производството на елитни вина. Всичко това Колесников нарича "Проект Юг", а неговата цена е достигнала 1 милиард долара, "имайки предвид отчетите и сметките", с които той се е запознал през октомври 2009 г., се казва в писмото.

Официално обектът принадлежи на компанията на Шамалов, но Колесников е убеден, че той е предназначен за Путин. "Ако това е дворец на Шамалов, защо тогава държавата за своя сметка прокарва до него път, електропреносна мрежа?", недоумява в разговора си с "Ведомости" авторът на писмото. Той уверява, че е видял този обект със собствените си очи. Сътрудничеството между Колесников и Шамалов е започнало преди 10 години и затова той също е написал на Медведев. Както се казва в писмото, в началото на ХХІ век Николай Шамалов, тогава представител на компанията Siemens в северозападна Русия, се обръща към "Петромед" с предложение от името на Путин "да предостави финансиране за редица крупни договори в областта на държавното здравеопазване".

"На нас ни бе известно, че Шамалов е близък приятел на Путин", пише Колесников. Беше заявено, че договорите ще се финансират от олигарсите, готови с благотворителност да помогнат на новия президент, а условие за финансирането е "Петромед" да преведе 33% от сумата на договора в чуждестранни сметки, разказва в писмото си Колесников. По-нататък той посочва, че първата вноска от 203 милиона долара е постъпила през 2001 г. от Роман Абрамович през фонда "Полюс Надежды", а 14,9 милиона долара е предоставила "Северстал" на Алексей Мордашов.

Представител на прес-службата на Кремъл отказа коментар. Говорителят на премиера Дмитрий Песков твърди, че Путин няма никакво отношение към черноморския дворец. Шамалов и Горелов не отговориха на "Ведомости", а от "Петромед" отказаха да коментират писмото на Колесников. Така постъпи и представител на Абрамович. Целта на откритото писмо е "да изложи простата, ясна и лесно проверима структура, за да знаят истината руснаците и президента", обясни пред "Ведомости" Колесников. "Как ще постъпят е тяхно решение, но сега те знаят тази истина", продължи той.

Това, което е направил Колесников, е безпрецедентно, признава източник от обкръжението на Медведев, но той се съмнява, че президентът ще реагира на това писмо. "Защо Колесников го е направил?", учудва се и негов познат бизнесмен от Петербург. "Никога не съм забелязвал дисидентство у него". Той добави, че Колесников дълги години е поддържал не само делови, но и приятелски отношения с Шамалов и не е ясно, какво го е накарало публично да се оплаче на президента от бившия си партньор. "По отношение на Шамалов отдавна бях взел решение и се радвам, че прекратих отношенията си с този човек.

По отношение на Горелов искам да се надявам, че той ще разбере моята постъпка. Не зная, дали ще я разбере или не, но искам да се надявам", каза Колесников. Самият той разбира възможните последици от своята стъпка, но се "надява да се завърне в Русия". Сред съвместните проекти на Колесников и Горелов с Шамалов - строителството на корабостроителница във Виборг, която изисква 38 милиарда рубли /"Внешикономбанк" ще осигури 60%/. Този проект беше одобрен от Владимир Путин. Горелов, Шамалов и Колесников са били съоснователи на групата компании "Модул", специализирали се в изграждането на бързо сглобяеми модулни сгради: медицински центрове, административни сгради. Тази група се занимава с доставката на блокови модули на медицински центрове: само един от тези центрове е струвал 3 милиарда рубли, от тях 2.5 милиарда рубли са отпуснати от бюджета.

А контролираният от Колесников и Горелов холдинг "Петромед" е доставил в Русия медицинско оборудване, включително и произведено от Siemens. Николай Шамалов тогава е работил в северозападния клон на Siemens Medical Solutions, неговият син Юрий от 1997 до 2003 г. е бил търговски директор на проекта "Сименс", заместник-директор по продажби на "Сименс". От 2003 г. той е президент на най-големия в Русия частен пенсионен фонд "Газфонд".

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg