Путин:Русия може да се откаже от енергиен проект в България

506
Путин:Русия може да се откаже от енергиен проект в България

Министър - председателят на Русия Владимир Путин призова България да определи възможно най-скоро позицията си за съвместните енергийни проекти, които й предлага Русия. Той дори не изключва вероятността за отказ по един от тези проекти, информира РИА Новости.

Русия обсъжда с България изграждането на газопровода Южен поток и петролопровода Бургас - Александруполис.

„Ако поради някакви съображения вашето правителство (на България- бел. ред.) смята, че даден проект не е в интерес на България, трябва да е уверено, че няма да възникнат никакви проблеми в нашите отношения. Ще обсъждаме онзи проект, който става...Ще тръгнем по друг път, Русия ще разреши този проблем по друг начин, а ние с вас ще намерим други проекти за сътрудничество", заяви Путин във вторник на министър председателя на България Бойко Борисов.

„Единственото, за което молим, е да определите по-бързо позицията си", каза руският премиер.

За пример Путин посочи ситуацията около петролопровода Бургас - Александруполис, която идея за строителство се обсъжда вече седма година.

Така Путин отговори на изказването на Борисов, който заяви, че новото българско правителство се нуждае от време за проучване на редица съвместни енергийни проекти с Русия.

„Нямахме достъп до информация за характера на договорите. Може би това е причината за разногласието", каза българският премиер. Борисов призна, че в България има „диаметрално противоположни позиции" относно проектите.

Българският премиер изрази благодарността си към Русия за готовността й да изпрати в България експерти за обсъждане детайлите и увери, че нашите власти са готови да ги посрещнат. „За да вникнем в детайлите, вероятно ще ни е необходим месец", посочи Борисов.

Путин увери българският си колега, че Русия е готова да предостави на България цялата необходима информация по всички енергийни проекти.

При това руският премиер обърна внимание, че всички проекти, които се разработват съвместно с България, са изготвени така, че „България да придобие статут на голям енергиен център в Европа, на значима транзитна страна". Те са насочени към повишаване на геополитическия статут на страната и към създаване на нови работни места в България, отбеляза Путин.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg