Рано е да се говори за ръст на румънската икономика

361
Рано е да се говори за ръст на румънската икономика

Румънската икономика ще се свива както през 2009 г., така и през 2010 г., а нивото на безработицата и лошите кредити ще расте, заяви Нийл Шиъринг, анализатор на "Кепитъл икономикс", цитиран от електронното издание на вестник "Адевърул".

Макар националната банка да твърди, че румънската икономика е излязла от рецесията, "е твърде рано и малко обезпокоително да се говори за възстановяване", заяви икономистът, който отговаря за нововъзникващите икономики.

"Наистина перспективата се подобри, но все още съществуват множество рискове от спад. Следващата година очакваме свиване на икономиката с половин процента", посочи Шиъринг.

Правителството в Букурещ твърди, че икономиката е започнала да се възстановява, след като индустриалната продукция и търговията на дребно са се подобрили, а тримесечното свиване на Брутния вътрешен продукт (БВП) се е забавило.

Румънското правителство очаква страната да излезе от рецесията през четвъртото тримесечие, а следващата година да отчете растеж от един процент.

Управителят на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску заяви наскоро, че икономиката ще се възстанови до три или четири месеца. "Вече се вижда възстановяването на промишленото производство още от април, което е важен напредък, тъй като то съставлява една трета от БВП", заяви той.

Според Нийл Шиъринг лошите кредити ще продължат да растат, а пазарът на труда ще продължава да се влошава, което ще подложи на още по-голям риск банковия сектор. Той посочи също, че очаква фискалната политика да стане по-строга през следващата година.

Румънското правителство се съгласи да намали разходите и да увеличи някои такси тази и следващата година в рамките на споразумението за заем от 20 милиарда евро, договорен с Международния валутен фонд и Европейския съюз, посочва "Адевърул".

На фона на спадащите бюджетни приходи правителството трябва да намали с 1 млрд. евро планираните разходи, за да достигне целевия бюджетен дефицит от 7.3 процента от БВП. Разходите ще трябва да бъдат намалени и догодина, за да се задържи дефицитът под шест процента.

"Твърде рано е да говорим за възстановяване, като се има предвид, че има толкова много несигурност", заяви Шиъринг.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg