Ръстът на румънската икономика се забавя до 5.8% за полугодието

390
Ръстът на румънската икономика се забавя до 5.8% за полугодието

Румънската икономика е регистрирала ръст от 5.8% за първото шестмесечие на годината, посочи изнесена вчера информация от Националния статистически институт на страната.

За добрия резултат е допринесло силното повишение на инвестициите в страната - 17.8% за посочения период на годишна база до 20.43 млрд. леи.

Положително въздействие е оказала и силната активност в строителния сектор, като тя се е повишила с 31.1% за периода между януари и юни до 10.27 млрд. леи.

Макар и добър, ръстът бележи забавяне в сравнение с реализирания през първите шест месеца на миналата година, когато той възлезе на 7.4%, сочат още публикуваните данни.

През първото тримесечие на годината икономиката отбеляза повишение от 6% на годишна база, което сочи, че забавянето се е състояло основно през второто тримесечие на настоящата година.

Анализатори коментират, че това е нормално на фона на присъединяването на страната към ЕС, като тенденцията в дългосрочен аспект ще е на все по-голямо доближаване до средния за страните от ЕС ръст.

Делът на инвестициите в недвижими имоти през първите шест месеца е бил значителен и е възлизал на 44.4%, което е понижение в сравнение със същия от 50.3% през сравнимия период на миналата година.

Индустриалното производство е регистрирало ръст от 6.3% за първите седем месеца на годината, сочи още статистиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...