Ръстът на румънската икономика се забавя до 6% през 2007 г.

513
Ръстът на румънската икономика се забавя до 6% през 2007 г.

Ръстът на румънската икономика се е забавил до 6% през 2007 г., която е и първа за страната като члeнка на ЕС. През 2006 г. икономиката на Румъния отбеляза растеж от 7.7%. През последната една година потребителските цени са нараснали главоломно, значително увеличение регистрира и дефицитът по текущата сметка, пише английският вестник “Guardian”.

Анализаторите коментират, че силното търсене на стоки в страната е довело до увеличение на потребителските цени и на вноса, но сред силните негативните фактори продължават да бъдат слабата валута и стопанска продукция.

Според Николае Александру, старши икономист в ING Bank, силното потребление създава предпоставки за инфлация и това би трябвало да тревожи централната банка.

Пред Ройтерс анализатори прогнозираха ръст от 5.9% за 2007 г.

Румъния се развива с бързи темпове през последната година, коментира “Guardian”, подкрепена от чужди инвестиции, силно потребителско търсене и усилията на фирмите към модернизиране.

Вносът се увеличи значително през последните години, а икономистите са притеснени, че ако чуждите инвестиции намалеят, страната ще преживее сериозни финансови трудности. Според някои вече може да се говори за прегряване на икономиката.

През четвъртото тримесечие на 2007 г. икономиката се разрасна с 6.6% спрямо четвърто тримесечие на 2006 г. и 5.7% за третото тримесечие.

Ръстът е в унисон с тенденцията в региона, предопределена от силни чужди инвестиции. Икономиката на Полша е отбелязала ръст от 6.5% за 2007 г., а тази на Словакия от 10.3%.

За настоящата 2008 г. се предвижда икономиката на Румъния да нарасне с около 6%.

На 12 март националният статистически институт на страната ще изнесе официални данни за БВП, като, според предварителна информация, номиналната стойност на БВП за 2007 г. е възлязла на 404.7 млрд. леи (163.3 млрд. долара).

Тези новини нямаха сериозно отражение върху курса на леята, която се търгува днес за 3.7175 за едно евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg