Растежът на цените на нови жилища в Румъния - по-бавен догодина

402
Растежът на цените на нови жилища в Румъния - по-бавен догодина

Ритъмът на растеж на цените на нови жилища в Румъния ще бъде по-бавен догодина и окачванията са за 15-20 на сто по-високи цени през 2008 спрямо 2007 година, информират днес румънските вестници, цитирайки данни на консултанти в сферата на недвижимата собственост, представени на семинар вчера.

Появиха се и мнения, че цените на жилищата вече са достигнали максималната си точка. През 2007 година повишаването на цените беше средно с 20 на сто. Така за ново жилище в Букурещ се плащаше средно по 1500 евро на квадратен метър спрямо 1200 евро през 2006 година, посочва вестник Гардианул.

На семинара стана ясно, че тази година 40-50 на сто от жилищата са били купени със спекулативна цел, а очакванията са за намаляване на процента на спекулативните сделки до 30 на сто догодина. Друга прогнозирана тенденция е за строителство и живеене във все по-малки жилища, които са по-достъпни на пазара. По-достъпни са и старите жилища, като цената им може да бъде по-ниска с до 40 на сто от новото строителство, казват още представители на сектора на недвижимата собственост.

Банкерите са оптимисти що се отнася до пазара на недвижими имоти в Румъния, пише днес вестник "Адевърул" по темата. Според представители на банка УниКредит Цириак един
милион румънци могат да си позволят да си купят жилище на цена между 130 хиляди евро и 325 хиляди евро.

Антонела Маркиевич, директор в УниКредит Цириак, изброи няколко причини, които ще повлияят негативно на пазара за недвижима собственост: липсата на работна ръка в сферата на строителството, недостатъчният капацитет на строителните фирми да финализират договорените дейности, проблеми с инфраструктурата, повишаване на цените на парцелите, както и въвеждането на ДДС при сделките с парцели, посочва вестник "Гъндул".

В идните четири години в Букурещ ще бъдат приключени 27 хиляди нови жилища, допълва още изданието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg