Разделение в ЕС по темата ядрена енергия

878
Разделение в ЕС по темата ядрена енергия

© Unsplash

Министрите на енергетиката от 11 държави от Европейския съюз, водени от Австрия, се обединиха, за да противодействат на опитите на Франция и нейни съмишленици да прикачат ядрената енергия към списъка с възобновяеми източници, който блокът трябва да приеме, съобщава Reuters. 
 
Наричайки себе си „Приятели на възобновяемата енергия“, правителствата имат за цел да осуетят опитите на съперничещ им алианс – воден от Франция и включващ Чехия, Полша и други, който иска повече застъпване на ядрената енергия в политиките на ЕС. 
 
Австрия, Белгия, Естония, Дания, Германия, Ирландия, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия и Испания са изпратили свои представители на среща, на която е била разработена стратегия за предстоящите преговори. 
 
Чистият водород – новото бойно поле за две суперсилиДвете водещи икономики вече инвестират стотици милиони в сферата


По същото време се е провела и среща на алианса около Франция, която е била свикана от френския министър на енергетиката Агнес Пание-Рунаше. 

Спорът идва ден преди страните-членки и европейските законодатели да седнат на преговори за по-строги цели на ЕС за разширяване на употребата на възобновяемата енергия до 2030 г. – жизненоважна част от плановете на съюза да намали въглеродните емисии и да скъса зависимостта си от руския газ. 
 
Франция води кампания за признаване на приноса на „нисковъглеродния водород“ – водород, произведен от ядрена енергия, към целите на зеления преход. Проядрените страни имат подобни искания и по отношение на правилата на газовия пазар. 
 
Франция, Румъния, Полша, Унгария и Чешката република казват, че политиките на ЕС трябва да направят повече, за да признаят приноса на безвъглеродната ядрена енергия за целите в областта на климата.  
 
Австрийският министър на енергетиката Леоноре Гевеслер обаче контрира, че 11-те държави категорично отхвърлят тази теза, посочва още Reuters.   
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg