Разгневени гърци създадоха блог за по-добро заплащане

470
Разгневени гърци създадоха блог за по-добро заплащане

Разочаровани от политиците и синдикатите, младите гръцки специалисти се насочват към "блогосферата", за да се опитат да подобрят своите възможности. Те са уморени да се сблъскват с тавана от 700 евро месечна заплата и твърде бедни, за да купят свои собствени домове и да формират семейства.

Блогът, който създадоха, за да излеят своето недоволство се разпространи толкова бързо, че политиците от опозицията му обърнаха внимание. "Откликът беше изумителен," каза Танасис, 28-годишен, един от създателите на блога, който отказа да съобщи фамилията си, за да избегне проблеми със своите работодатели на държавна служба.

"Никога не сме очаквали такава реакция и такова участие. Блогът повдигна въпроси, за които хората мислят ежедневно", допълва БТА. Блогът http:/g700.blogspot.com изкарва наяве тежкото
състояние на младите, образовани, безработни или нископлатени гърци и в него се включват над 700 души дневно, откакто е бил открит през февруари.

"Смятате ли, че старата идеология и наличните партии и синдикати не ви представят адекватно? За късмет, нещо се случва в тази безизходица," пише на уебсайта. "Тихото мнозинство, всички ние млади хора, печелещи по 700 евро на месец, най-накрая имаме право на глас."

Поколение 700, както групата се е нарекла, за да изтъкне ниските месечни заплати, които много гърци получават, иска да извади на дневен ред пазара на труда, социалната сигурност и реформите в образованието - въпроси, които не са в челния списък на политическите партии.

Синдикатите не успяха да популяризират тези въпроси сред правителството, твърди групата, и не предлагат никаква съществена закрила за младите служители в държавния сектор.

Синдикатът на държавните служители АДЕДИ, представляващ около половин милион служители, казва, че младите служители може да се присъединят, ако искат да наложат промени. "От години настояваме за начална заплата от 1250 евро," каза председателят на АДЕДИ Спирос Папаспирос пред Ройтерс. "Предизвикателството към тях е да дойдат и да се присъединят към нас, и така, обединени, да продължим активните си усилия за по-добра работна среда."

"Бъдещето на образованите млади гърци, както се оказва, е да плащат за всички грешки на предишните поколение и това не е приемливо, нито честно," каза Танасис, дипломиран в университета Кембридж със следдипломна квалификация от Атинския университет. Управляващите консерватори, които дойдоха на власт през 2004 г., получиха похвалата на ЕС за серия строги финансови мерки и реформи, насочени да намалят държавния бюджетен дефицит до под три процента от тавана на БВП.

Те обаче са изправени пред нарастващо недоволство и протести заради неспазените предизборни обещания, както казват гърците. Танасис казва, че блогът е възникнал от нуждата човек да се почувства като неделима част от обществото, а не като икономически изгнаник.

"Ние казваме: "Излезте и говорете за въпросите, които ви нараняват, за това, което всички ние можем да направим, за да станат нещата по-добри за нас," каза той. С предстоящите избори на хоризонта, вероятно още през октомври, блогът предизвика интерес сред политическите партии. Социалистите в опозиция побързаха да обвинят правителството, че избягва Поколение 700.

"Аз ги наричам младите с прикачени криле, които влизат в почти средновековен пазар на труда," каза пред Ройтерс депутатът социалист Михалис Хрисохоидис, който отговаря за парламентарната група за образование и култура на своята партия.

"Трябва да се заемем с табутата, със свещените крави за гърците като пенсионната реформа, с която щом веднъж се заловим, положението значително ще се подобри. В момента само стоим неловко с лице към тях и не правим нищо."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...