Разрухата в Турция идва в критичен момент за нейното икономическо бъдеще

2140
Разрухата в Турция идва в критичен момент за нейното икономическо бъдеще

© Getty Images / Хатай, Турция

Животът на милиони в Турция и Сирия се промени завинаги в понеделник след двете последователни земетресения, оставяйки хиляди хора под развалините на над 6000 срутени сгради. 
 
Световната здравна организация определи, че броят на засегнатите от бедствието е 23 милиона души. Спасителните операции продължават да бъдат основен приоритет, като опустошенията и зимата застрашават както живота на тези, които все още са в капан под развалините, така и на оцелелите.
 
Сирия, унищожена от 12 години война и тероризъм, е най-малко подготвена да се справи с такава криза. Инфраструктурата й е силно изтощена и страната остава под санкциите на Запада. Хиляди от хората в засегнатите от трусовете райони вече са бежанци или вътрешно разселени хора, посочва CNBC.
 
В същото време регионалните анализатори се фокусират върху дългосрочния вълнообразен ефект, който катастрофата може да има върху Турция - страна, чието 85-милионно население вече е затънало в икономически проблеми - и чиято армия, икономика и политиката имат голямо влияние далеч отвъд нейните граници, допълва изданието.

ООН изпраща екипи в Турция, USAID се включи в спасителните акции ООН отпусна 3 млн. долара от Фонда за извънредни ситуации в подкрепа на Турция и Сирия

Решаваща година за Турция
 
Резултатът от президентските избори на 14 май - независимо дали настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган ще остане на власт или не – ще има огромни последици за населението, икономиката и валутата на Турция, както за и демокрацията.
 
Отговорът на Ердоган на бедствието - и потенциалните призиви за отговорност защо толкова много сгради не са били достатъчно добре проектирани, за да издържат на подобни трусове - сега ще играят важна роля в неговото политическо бъдеще.
 
„Ако спасителните усилия се провалят и хората се разочароват още повече, това може да бъде сериозен удар за Ердоган“, казва CNBC Майк Харис, основател на Cribstone Strategic Macro. 
 
Ердоган призова за предсрочни избори през май на фона на националната криза, свързана с разходите за живот и инфлация над 57% - спад от над 80% между август и ноември. Няколко анализатори казват, че този ход разкрива колко спешно Ердоган иска да си осигури още един мандат на власт, преди противоречивите му икономически политики да имат обратен ефект.
 
По думите на Харис турският президент е създал „тази странна ситуация, при която инфлацията е 80%, но трябва да поддържа валутата стабилна от сега до изборите“.
 
Чрез доста неортодоксални политики Ердоган "намери много креативен и много скъп начин за дедоларизиция на икономиката", коментира още Харис. Той дава пример с позволението турците да държат банковите си депозити в лири на 13% лихва, а след това обещанието държавата да покрие загубите им, ако валутата се обезцени още повече.
 
Харис смело прогнозира: "Всъщност валутата трябва да се срине, ако той спечели, защото липсва доверие, а той създаде тази неестествена ситуация, която не може да бъде поддържана за продължителен период от време".
 
Освен това по-ранните фискални предизборни обещания на Ердоган – популистки ходове като увеличаване на заплатите и намаляване на възрастта за пенсиониране – може да са невъзможни сега, тъй като ще трябва да се насочат повече публични средства към възстановяването на цели градове.
 
Влошаването на турската икономика беше подхранено от комбинация от високи глобални цени на енергията, пандемията от Covid-19 и войната в Украйна, и предимно от икономическите политики, ръководени от Ердоган, които потиснаха лихвените проценти въпреки растящата инфлация, изпращайки турската лира до рекордно ниско ниво спрямо долара. Валутните резерви на Турция намаляха рязко през последните години, а дефицитът по текущата сметка на Анкара нарасна, посочва CNBC.
 
Турската лира изгуби близо 30% от стойността си спрямо долара през последната година, което сериозно навреди на покупателната способност на турците - и на популярността на Ердоган.
 
Опозиционните партии в Турция все още не са издигнали своя кандидат. Най-силният потенциален съперник на Ердоган, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, беше арестуван през декември и получи забрана да се занимава с политика заради реч след победата си в местните избори през 2019 г., в която е нарекъл избирателната комисия "идиоти".
 
През последните години инвеститорите масово изтеглят парите си от Турция, но някои от тях остават спокойни въпреки земетресението и икономическите проблеми.„Когато става въпрос за инвестиране в Турция, ние все още вярваме, че това е жизнеспособен пазар“, казва Марк Мобиус от Mobius Capital Partners LLP. „Турците са много гъвкави и адаптивни въпреки бедствията и икономическите проблеми, така че изобщо не ни плаши да инвестираме там”, допълва Мобиус, цитирaн от CNBS.
 
Той все пак обръща внимание на явния проблем с подготовката на Турция за земетресения, включително на проблемите в строителството, които може да се отразят отрицателно на шансовете на Ердоган в предстоящите избори. 

Турската централна банка свали основния си лихвен процентИнфлацията в Турция през октомври се повиши до 85,51% на годишна основа спрямо 83,45% предходния месец

Операторът на фондовата борса в Истанбул съобщи вчера, че пазарът ще бъде затворен за пет дни и че всички търгове, състояли във вчерашния ден, ще бъдат отменени, "заради засилването на нестабилността и извънредните движения на цените след земетресението и за да се гарантира надеждно, прозрачно, ефективно, стабилно, лоялно и конкурентно функциониране на пазарите“. 
 
От понеделник досега водещият борсов индекс е изгубил около 14% от стойността си, като обемите на търговията бяха значително под средното равнище или едва 2,24 милиарда сделки вчера в сравнение с 4,14 милиарда в петък.
 
Някои турски инвеститори настояха за отмяна на всички сделки, извършени на борсата след земетресенията, писа Reuters.  
 
Турската фондова борса затвори за първи път от 24 години, за да предотврати разпродажби на стойност 35 милиарда долара тази седмица да се превърнат в крах. Този ход бе предшестван от паника сред чуждестранните инвеститори в резултат на огромния брой загинали и щетите на сгради за най-малко 1 милиард долара от най-силното земетресение, ударило страната през последните 100 години, отбеляза The Guardian.
 
В международен план бъдещето на Турция засяга войната в Украйна, като се има предвид ролята на Ердоган като посредник между Украйна и Русия. Турция е основният член на НАТО, който все още стои на пътя на присъединяването на Швеция и Финландия към мощния отбранителен съюз, припомня CNBC.
Анкара също така посредничи в Черноморската инициатива за зърното, която позволява жизненоважни доставки на зърно да бъдат изнасяни от Украйна за
останалия свят въпреки руската военноморска блокада на украинските пристанища.
 
Отговорът на Ердоган на земетресенията – и представянето му на изборите – ще окажат влияние върху всичко това.
 
Турция ще получи известно облекчение от западния натиск върху нейната позиция в НАТО след земетресенията, но не за дълго, казва Синан Улген, председател на базирания в Истанбул Център за икономика и външна политика.
 
Засега западните съюзници и страни от цял свят изпращат помощ и спасителни екипи, за да помогнат в усилията на Турция за оказване на помощ при бедствия. Анкара ще трябва да отдели огромни публични разходи, за да подкрепи нуждаещите се и да възстанови всички райони, засегнати от земетресенията.
 
„Положителното“ в ситуацията, казва Улген, е, че Турция има съотношение публичен дълг към БВП от около 34%, което е много ниско в сравнение със САЩ и Европа. Според него това „означава, че Турция има място за фискални разходи, дори ако това означава значително увеличение на съотношението на публичния дълг“.
 
Като голяма страна, Турция има значителен капацитет за справяне с природни бедствия. И все пак, добавя Улген, „без значение какъв е наличният капацитет, той ще бъде недостатъчен, за да се отговори на този тип бедствие, за съжаление“.

Българският бизнес

Всичко по темата Трагедията в Турция и Сирия

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg