Регионът може да сподели болката на Гърция

819
Регионът може да сподели болката на Гърция

Избягвайки краха в Гърция, поне временно, е добра новина за деликатните бивши комунистически съседи на тази страна, пише "Икономист".

Голямата им тревога са притежаваните от Гърция банки, които държат до една четвърт от банковите авоари в България, 15 % в Румъния и една десета в Сърбия. Тези институции рискуват потенциален отлив на вложители с растящите тревоги относно платежоспособността на Гърция и по този начин за гръцките банки.

Финансовите власти в някои съседни държави вече наложиха правила за уведомяване по спешност с цел да забавят, а ако е необходимо - и да предпазят местните банки от източване от гладните за средства в брой централи в Атина. Заемите от Международния валутен фонд и ЕС включват 10 милиарда евро в рекапитализация за банките в Гърция и съдържа условие за поддържане на чуждите им филиали жизнеспособни и даващи заеми. Това отразява усилията, положени през последната година за засилване на доверието в притежаваните от чужденци банки в Централна и Източна Европа и прекратяването на паническото им оттегляне. В този процес, както се случва, Гърция е особено безпомощна.

Външни съветници притискат МВФ и други раздаващи заеми институции да се уверят, че властите в Атина този път се държат по-различно. Невъзможно е каквото и да е по-нататъшно затягане на кредитите в региона на Гърция да бъде твърде сурово. Други чужди банки могат да увеличат пазарния си дял както правят съперниците им, гръцка собственост. Но Гърция не е само осигурител на капитал, тя е също голям експортен пазар (поемайки една десета от експорта на България през миналата година).

Гърция дава прехрана на много имигранти, особено от Албания, където паричните преводи (от чужбина) съставляват около една шеста от БВП. Дълбока рецесия в Гърция със сигурност ще нанесе вреда както на растежа, така и на доверието в северните й съседи.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg