Рекорден брой нови компании се очаква да излязат на полската борса тази година

712
Рекорден брой нови компании се очаква да излязат на полската борса тази година

Варшавската фондова борса може да регистрира рекорден брой първични публични предлагания през настоящата година. Все повече компании се ориентират към борсата, като място за набиране на капитал, сочи публикация на финансовото издание Bloomberg.

В основата на интереса на компаниите към борсата стои доброто развитие на полската икономика, както и глада на местни и чуждестранни инвеститори към нови емисии на качествени компании.

Борсата е привлякла 81 нови компании през изминалата година, като се превърна в най-бурно развиващата се борса в Европа след лондонската. Полската икономика отбеляза най-голямото си повишение от десетилетие насам.

От началото на годината девет нови компании вече се търгуват на пода на борсата, сред които и строителната Unibep SA, първите сделки с която се сключиха днес.

Анализатори прогнозират настоящата 2008 да е нова рекордна година за сектора на първичните и вторичните публични предлагания, въпреки че моментът не се определя като най-добрия за световните борси, както и за тези в ЦИЕ.

През първите три месеца на годината общо 45 нови емисии са били одобрени от регулаторните органи, сред които 28 първични публични предлагания. За цялата изминалата година са били одобрени 133 нови емисии.

Сред компаниите, които проявяват интерес да се листнат на борсата са предимно малки и средно големи.

Тези компании като цяло са изчерпали възможностите си за органичен ръст и прибягват към борсата за набиране на свежи ресурси в усилията им към разрастване на техния бизнес.

В същото време правителството на страната планира да продаде на борсата през настоящата година дяловете си в Bank Gospodarki Zywnosciowej SA, както и в енергийната компания ENEA SA, химическият производител Zaklady Azotowe Tarnow SA и Polska Grupa Energetyczna SA, най-големият в страната производител на енергия.

Ръстът на икономиката на Полша възлезе на 6.5% през изминалата година, като за настоящата очакванията са за ръст от 5.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg