Рекордна година за първичните публични предлагания на Истанбулската Фондова Борса

789
Рекордна година за първичните публични предлагания на Истанбулската Фондова Борса

Истанбулската Фондова Борса е поставила нов рекорд по набрани средства от първични публични предлагания, след като през тази година те са възлезли на 3.3 млрд. долара и са превишили тези от 2000-та година в размер на 2.8 млрд. долара, сочи публикация на турски ежедневник.

През следващата година се очаква този рекорд отново да бъде подобрен с очакваните първични публични предлагания на турския телеком Türk Telekom, както и на банката Ziraat Bank.

Рекордът от истанбулската борса става в година на значителни флуктоации на световните фондови пазари. До голяма степен за успеха на първичните публични предлагания там допринасят чуждестранните инвеститори.

В техни ръце са около 71.5% от цялата пазарна стойност на истанбулската борса, както и 59% от фрий флоута.

Водеща роля са имали чуждестранните инвеститори и при деветте първични публични предлагания на които станахме свидетели през настоящата година, като са придобили 68% от предложените в тях акции, или 2.25 млрд. долара.

Акции на най-голяма стойност са закупили чуждестранните инвеститори от първъчното публично предлагане на банката Halkbank. Стойността им е възлязла на 1.28 млрд. долара.

Последното първично публично предлагане бе на компанията Tekfen Holding.

Нови рекорди при набраните средства от първични публични предлагания се очаква да бъдат поставени и през следващата година с очакваните няколко големи първични публични предлагания.

Турското правителство планира да продаде дял в размер на 15-20% от турската телекомуникационна компания Turk Telekom на фондовата борса в страната.

Решението за приватизацията на държавния телеком вече е принципно прието от правителството, като прогнозираният период за осъществяването му е януари-май.

Агенцията за приватизация планира още продажбата на дял в турските авиолинии, както и на банковата институция - Ziraat Bank shares.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg