Рекордна инфлация: България е една от най-засегнатите европейски страни

6050
Рекордна инфлация: България е една от най-засегнатите европейски страни

© pexels.com

Инфлацията в еврозоната продължава да достига рекордни нива. Последните изчисления на европейската статистистическа служба предвиждат годишна инфлация 9.1%.

Прогнозата за август показва, че цените на храните, алкохола и тютюна, неенергийните промишлени стоки и услугите са се повишили спрямо юли, когато годишната инфлация в еврозоната беше прогнозирана на 8,9%.

Оценката за август на Евростат показва енергийна инфлация от 38.3% в сравнение с 39.6% през юли. По-специално в Естония и Холандия инфлацията се повиши значително през август, съответно с 2% повече спрямо данните от предходния месец.


Междувременно във Великобританията нивото на инфлацията се повиши до 40-годишен връх от 10.1% през юли, съобщи Организацията за национална статистика (ONS).

Най-голям принос към годишните темпове на инфлация между юни и юли има повишаването на цените на храните, съобщи националният статистически орган на Обединеното кралство на фона на най-високото покачване на инфлацията от 1982 г. насам.

Инфлацията в еврозоната се повиши от 7.4% през април, тъй като в Европа продължават да се повишават цените на енергията и храните - процес, подхранван отчасти от войната на Русия в Украйна, пише Euronews.

Ще свикнат ли инвеститорите с високата инфлация? Очаква се това да се случи до март 2023 г.

Ако погледнем предварителната оценка, публикувана на 31 август, ще видим, че тя е най-високата от началото на воденето на отчети за еврозоната през 1997 г.

Всяко кътче на континента е изправено пред нарастващи цени, като очакваното икономическо възстановяване на Европа от пандемията на коронавирус е възпрепятствано от редица фактори.

Русия, от своя страна, е изправена пред инфлация от 15.1% за месец юли, което е спад от 17.1% през май.

Ето как изглежда нивото на инфлация във всяка страна в Европа:

В България инфлацията е 14.4%, в Румъния - 13.76%, в Гърция - 11.1%, в Македония - 10.5%, в Сърбия - 9.6%.

В това време нивото на инфлацията в редица други европейски страни е по-ниско, отколкото у нас. Така е при Хърватия, Унгария, Австрия, Германия, Франция (само 6,5%) и т.н.

Ръководена от стъпките на колегите си в други страни по света, Европейската централна банка повиши лихвените проценти за първи път от 11 години с по-голяма от очакваната сума. Тази стъпка провокира серия от нови въпроси. Например, дали оскъпяването на кредитите няма да потопи големите икономики в рецесия заради стремежа да бъдат намалени цените за хората, които харчат повече за храна, гориво и всичко друго. Затова експерти очакват ново увеличение на лихвените проценти през септември.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg