Рекордни тегления на поляците от взаимните им фондове през януари

705
Рекордни тегления на поляците от взаимните им фондове през януари

Очаква се полските граждани да са изтеглили рекордните 10 млрд. злоти (4.1 млрд. долара) от взаимните фондове, само през януари месец на настоящата година, на фона на значителното понижение на борсата в страната, засегната от кризата на световните финансови пазари, показват данни, изнесени от най-големия инвестиционен фонд в страната.

Данните са прогнозни и са направени от ръководителя на инвестиционния фонд Pioneer Pekao TFI, въз основа на тегленията от гражданите от водещия по активи фонд.

До голяма степен в основата на рекордното изтегляне на средства от страна на инвестиралите във фондове в Полша, която е и един от водещите финансови центрове в Централна и Източна Европа, е бил спадът на индексите.

Подобно и на останалите развиващите се пазари, фондовата борса в Полша бе засегната сериозно в началото на настоящата година, в резултат на очакванията, че най-голямата световна икономика може да изпадне в рецесия.

Общите активи на инвестиционните фондове се очаква да се понижат между 110 и 120 млрд. злоти (45.1 млрд. долара), на фона на наличните им активи в размер на 134 млрд. злоти към края на миналата година, по данни от Асоциацията на Управляващите Дружества в Полша.

Само през този месец основният индекс, следящ изменението на водещите двадесет компании - WIG 20, се е понижил с цели 16%, довел до сериозни притеснения сред масовите инвеститори.

Активите на водещия фонд - Pioneer Pekao TFI, са възлезли на 28.7 млрд. злоти към края на декември, или 21% от общите активи на фондовете в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg