Рено инвестира 600 млн. евро в Румъния в следващите три години

658
Рено инвестира 600 млн. евро в Румъния в следващите три години

Френският автопроизводител Рено, който притежава завода на Dacia в Румъния, е обявил инвестиционен план на стойност 600 млн. евро за Румъния за следващите три години, предава Ziaruf Financiar.

Компанията откри нов завод вчера в производствения комплекс в Миовени на стойност 146 млн. евро. Новият завод ще произвежда скоростни кутии за осем модела на Рено и за седем модела на Нисан. "След като Форд обяви инвестиции на стойност 670 млн. евро след придобиването на завода в Крайова, Дачия отговори на предизвикателството, обявявайки инвестиции за 600 млн. евро в следващите три години," е заявил министър-рредседателят на Румъния Калин Попеску Таричану на откриването на новата производствена мощност.

Когато инвестиционната програма бъде завършена през 2010 г., общите инвестиции на Рено в завода ще възлизат на 214 млн. евро, според представители на компанията. Съоръжението, което е построено на площ от 29 000 кв. м, ще произвежда 5 000 скоростни кутии седмично по време на първия етап от програмата, като капацитетът му ще нарасне до 10 000 броя седмично във втория етап.

Новият завод, в който ще работят 342 души, ще увеличи инвестициите на Рено в Румъния до над 1.2 млрд. евро, според Франсоа Фурмон, генерален мениджър на Dacia. Румънската държава ще допринесе с 24 млн. евро за проекта, добавя Фурмон. "Първата част от сумата, в размер на 18 млн. евро е била предоставена вчера, докато останалите 6 млн. евро, ще бъдат предоставени, след като втората фаза на проекта приключи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg