Рецесия чука на вратата на най-голямата европейска икономика

1585
Рецесия чука на вратата на най-голямата европейска икономика

© Pixabay

Най-голямата европейска икономика може да изпадне в рецесия за първи път от дълговата криза в региона насам.

Драстичен спад в промишленото производство през ноември повдига опасенията, че Германия може да запише свиване на икономиката за второ поредно тримесечие, предава CNN.

Промишленото производство намалява с 1.9% на месечна база през номеври 2018 г., сочи официалната статистика в Германия. Това е доста по-лошо представяне спрямо прогнозата за минимален ръст от 0.3%, изготвена на база анкета на Reuters.

Карстен Бржески, главен икономист на ING в Германия, коментира, че данните разкриват повишение на риска от рецесия.

В същото време Oxford Economics понижи прогнозата си за икономически растеж на Германия за четвъртото тримесечие на 2018 г. до 0%, посочвайки, че има „сравнително висок риск” от изпадане в рецесия.

Официалните данни за растежа на БВП за последното тримесечие на миналата година ще бъдат публикувани през следващата седмица.

През третото тримесечие на 2018 г. германската икономика записа спад от 0.2%. Така, ако и за последните три месеца на миналата година бъде отчетен спад, то икономиката на Германия ще изпадне официално в рецесия за първи път от 2013 г. насам.

„Голямата картинка показва, че германската икономика, и по-специално еврозоната, очевидно преминаха на по-ниска предавка”, казва Джак Алън, старши икономист за Европа в Capital Economics.

Рецесията в Германия ще означава, че инвеститорите ще получат втори сериозен проблем, за който да мислят, освен слабия растеж, очакван в САЩ и Китай.

В Германия автомобилните прозиводители, като Volkswagen, вече бяха ударени от спад в търсенето на китайския пазар. Освен това компанията изпитва затруднения да сертифицират някои нови модели коли поради новите тестове за вредни емисии в Европейския съюз.

Регистрацията на нови коли в Германия намалява с 30% през 2018 г., сочат данните към края на септември. През ноември ситуацията се подобри, но отново статистиката отбеляза спад в размер на 10%.

Карстен Бржески посочва, че проблемите в промишленото производство се простират отвъд автомобилната индустрия на страната.

„Последното значително тримесечно пoвишение в промишленото производство е от последното тримесечие на 2017 г.... от тогава промишленото производство не отбелязва прогрес”, казва той.

Икономиката на Германия се сви за първи път от три годиниЧетвъртата най-голяма икономика в света отчете спад на тримесечна база за първи път от три години насам.


Слаба германска икономика, комбинирана със забавяне на глобалния растеж и последиците от търговската война между САЩ и Китай, предизвиква проблеми в Европа.

„Износът на еврозоната към САЩ остава силен, подкрепен от солидния растеж в САЩ, но износът за Китай се отслаби”, казва Анна Титарева, икономист в UBS.

Забавянето може да причини сериозни главоболия на Европейската централна банка, която приключи програмата на стимули в края на миналата година, като планира да започне повишаване на лихвите по-късно през настоящата година.

Навярно, ако растежът се забави допълнително, ЕЦБ ще трябва да преосмисли плановете си.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg