Рецесия чука на вратата на най-голямата европейска икономика

1491
Рецесия чука на вратата на най-голямата европейска икономика

© Pixabay

Най-голямата европейска икономика може да изпадне в рецесия за първи път от дълговата криза в региона насам.

Драстичен спад в промишленото производство през ноември повдига опасенията, че Германия може да запише свиване на икономиката за второ поредно тримесечие, предава CNN.

Промишленото производство намалява с 1.9% на месечна база през номеври 2018 г., сочи официалната статистика в Германия. Това е доста по-лошо представяне спрямо прогнозата за минимален ръст от 0.3%, изготвена на база анкета на Reuters.

Карстен Бржески, главен икономист на ING в Германия, коментира, че данните разкриват повишение на риска от рецесия.

В същото време Oxford Economics понижи прогнозата си за икономически растеж на Германия за четвъртото тримесечие на 2018 г. до 0%, посочвайки, че има „сравнително висок риск” от изпадане в рецесия.

Официалните данни за растежа на БВП за последното тримесечие на миналата година ще бъдат публикувани през следващата седмица.

През третото тримесечие на 2018 г. германската икономика записа спад от 0.2%. Така, ако и за последните три месеца на миналата година бъде отчетен спад, то икономиката на Германия ще изпадне официално в рецесия за първи път от 2013 г. насам.

„Голямата картинка показва, че германската икономика, и по-специално еврозоната, очевидно преминаха на по-ниска предавка”, казва Джак Алън, старши икономист за Европа в Capital Economics.

Рецесията в Германия ще означава, че инвеститорите ще получат втори сериозен проблем, за който да мислят, освен слабия растеж, очакван в САЩ и Китай.

В Германия автомобилните прозиводители, като Volkswagen, вече бяха ударени от спад в търсенето на китайския пазар. Освен това компанията изпитва затруднения да сертифицират някои нови модели коли поради новите тестове за вредни емисии в Европейския съюз.

Регистрацията на нови коли в Германия намалява с 30% през 2018 г., сочат данните към края на септември. През ноември ситуацията се подобри, но отново статистиката отбеляза спад в размер на 10%.

Карстен Бржески посочва, че проблемите в промишленото производство се простират отвъд автомобилната индустрия на страната.

„Последното значително тримесечно пoвишение в промишленото производство е от последното тримесечие на 2017 г.... от тогава промишленото производство не отбелязва прогрес”, казва той.

Икономиката на Германия се сви за първи път от три годиниЧетвъртата най-голяма икономика в света отчете спад на тримесечна база за първи път от три години насам.


Слаба германска икономика, комбинирана със забавяне на глобалния растеж и последиците от търговската война между САЩ и Китай, предизвиква проблеми в Европа.

„Износът на еврозоната към САЩ остава силен, подкрепен от солидния растеж в САЩ, но износът за Китай се отслаби”, казва Анна Титарева, икономист в UBS.

Забавянето може да причини сериозни главоболия на Европейската централна банка, която приключи програмата на стимули в края на миналата година, като планира да започне повишаване на лихвите по-късно през настоящата година.

Навярно, ако растежът се забави допълнително, ЕЦБ ще трябва да преосмисли плановете си.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...