Рисковано ли е Швеция да обръща гръб на парите в брой?

5684
Рисковано ли е Швеция да обръща гръб на парите в брой?

© Flickr/DavidJ

Ако трябва да посочим една страна в света, в която разплащанията в брой могат да изчезнат напълно, това - без съмнение, ще бъде Швеция.

Шведите вече имат славата на общество, което масово използва алтернативни канали за разплащане. Все повече граждани разполагат с достъп до банкови карти, сочат данните на централната банка на страната Riksbank. Цели 85% от населението разполагат с достъп до интернет банкиране.

Стойността на монетите и банкнотите, циркулиращи в шведската икономика, намалява всяка година като процент от БВП на страната, тъй като шведите масово предпочитат да се разплащат чрез карти, дигитални канали или мобилни платформи.


Ситуацията е толкова сериозна, че едва 2% от общата стойност на всички трансакции в Швеция се дължaт на разплащания с пари в брой. Според прогнозите на Capgemini и BNP Paribas, до 2020 г. този дял ще се свие до под 0.5% от всички плащания в страната.

„Дискриминацията” към парите в брой е толкова осезаема, че шведската централна банка се принуди да излезе с официално предупреждение относно скоростта, с която кешът изчезва от местната икономика. 

По-рано през тази година управителят на Riksbank Щефан Ингвес посочи, че общество без пари в брой е иделна предпоставка за ситуация, в която много малка група от комерсиални играчи държи в ръцете си всички канали за разплащания в Швеция – нещо, което представлява заплаха за платежната инфраструктура на страната.

По думите му, общество без пари в брой няма как да бъде подготвено, ако икономиката бъде изправена пред криза.

Търсенето на пари в брой може да се увеличи при евентуална криза, алармират от Riksbank, но малкият брой банкноти и монети в обращение може да доведе до недостиг на средства при евентуални икономически катаклизми.

Друг проблем, който може да спъне шведската икономика, е това, че не всички местни граждани са фенове на безкешовите плащания. Някои нямат достъп до каналите за дигитални трансакции, а други просто не желаят да се разделят с парите в брой, като предпочитан начин за плащане.

По думите на Сесилия Скингсли, заместник управител на Riksbank, централната банка осигурява банкноти и монети, за да задоволи правото на избор на гражданите си.

Въпреки това има редица казуси и географски местности, при които наличието на пари в брой е жизненоважно, отбелязва тя, цитирана от CNBC.

Над 1 млрд. крони в Швеция стават безполезни в края на месецаЦентралната банка на страната подменя старите си монети, а гражданите трябва да ги върнат в банките до края на месеца

Възрастните хора и бежанците са сред тези групи, които се нуждаят от достъп до пари в брой, дори мнозинството в страната да не иска да държи физически пари в джобовете си, става ясно от думите на Скингсли.

Швеция може „да достигне ситуация, в която законните платежни средства вече няма да са ефикасен медиатор за обмен при търговските трансакции, а това е ситуация, в която никоя друга страна не е изпада преди”, казва тя.

За да се справи с тези потенциални опасности, правителствена работна група в момента преглежда законодателството на централната банка, за да провери дали банките трябва да бъдат принудени да предоставят парични услуги на своите клиенти.

Това се налага, защото все по-често банковите клонове отказват да предлагат парични услуги в брой, поради слабото търсене на кеш в страната.

Защо шведите избягват кеша

Шведската икономика има доста уникален вид, когато говорим за разплащания. Страната е дом на популярната платежна услуга Swish, създадена през 2012 г. от 7 от най-големите банки в Швеция.

Над половината от местните потребители разполагат с приложението Swish.

Скандинавската страна се радва и на добре развиващ се технологичен сектор с компании, като Spotify и притежаваната от Microsoft платформа за комуникация Skype. На финктех фронта пък изпъкват имената на статъпи, като iZettle и Klarna.

Една от основните причини за бума на безкешовите разплащания се крие в това, че търговците нямат задължението да приемат пари в брой. Въпреки че в шведското законодателство е записано, че местната крона е легално платежно средство, има вратички в закона, които правят така, че човек може да живее в Стокхолм, например, без да му се налага дори да вижда пари в брой, става ясно от думите на Сесилия Скингсли.

За да се справи с бързите темпове на изчезване на кеша, централната банка разглежда възможността да издаде официална виртуална валута, подкрепена от правителството, на име ekrona.

Засега не се знае много за детайлите около идеята, тъй като проектът се намира в своята втора година от 2-годишен план за предварително проучване.

“Криптовалутите засега са по-несъстоятелна версия на парите”, коментира Скингсли. Според нея, виртуални валути, като биткойн или етериум, нито са способни да съхраняват стойност, нито са ефективно средство за обмен.

Много магазини, ресторанти и банкови клонове в Швеция отказват да приемат пари в брой поради ниското търсене. Така из много търговски обекти могат да се видят надписи, че пари в брой не се приемат.

Едва 20% от плащанията в шведските магазини стават чрез кеш, сочат данните на Riksbank. За сравнение, във Великобритания плащанията в магазини с пари в брой оформят 42% от всички трансакции, по данни на British Retail Consortium.

Кешът вече е екзотика в Швеция Централната банка на страната обмисля мерки за спасяване на банкнотите и монетите

Якоб де Геер, изпълнителен директор на iZettle, подкрепя идеята за създаването на официална виртуална валута.

„Мисля, че е доста прогресивна идея и е умно да се поеме в тази посока, така че да може да се установи контрол над паричните потоци”, казва той. Все пак той отбелязва, че кешът ще продължи да има роля в обществото, въпреки масовото навлизане на електронните разплащания.

Ще стане ли Швеция първата страна в света без пари в брой?

Швеция може и да е водеща, когато говорим за разплащания чрез алтернативни канали, но в редица други страни също се наблюдава подобна тенденция.

Съседните страни Норвегия и Дания се движат близо до Швеция, а Великобритания също е поела по този път, тъй като все повече компании за дигитални разплащания започнаха да се появяват.

Дали Швеция ще стане първата страна в света без кеш зависи от политиката на централната банка, казва Сесилия Скингсли.

„Ние сме кандидати (за безкешови разплащания) със сигурност, но никой не знае какво ще покаже бъдещето. Ние трябва, като централна банка, да бъдем подготвени за поддръжка на платежната система в полза на хората, като това важи и за дигиталното общество”, добавя тя.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg