Romtelecom със загуба за първото полугодие

351
Romtelecom със загуба за първото полугодие

Най-големият румънски телеком - Romtelecom, който се очаква да осъществи първично публично предлагане на румънската фондова борса през следващата година, отчете оперативна загуба в размер на 16.1 млн. евро за полугодието.

За сравнение година по-рано компанията реализира оперативна печалба в размер на 25.8 млн. евро.

Приходите на компанията са се повишили минимално с 0.7% до 442.4 милиона евро през първото полугодие спрямо 439.4 милиона евро миналата година.

Румънското правителство обяви по-рано през месеца плановете си да продаде миноритарен дял от най-големия телеком на борсата – Romtelecom, през следващата година, а не през тази, каквито бяха първоначалните планове.

Причина за отлагането на първичното публично предлагане е негативната конюнктура на финансовите пазари, в следствие на кризата, обхванала ипотечните пазари.

Министерството на съобщенията притежава дял от 46% във водещия румънски телеком, а мажоритарен собственик в компанията е гръцката телекомуникационна компания OTE.

По-рано през годината бе оповестено, че продажбата на част или целия пакет от 46% от румънската телекомуникационна компания Romtelecom ще зависи от пазарната конюнктура на международните пазари, както и от тази на румънската фондова борса.

Провеждането на първичното публично предлагане няма да зависи основно от избора на консултант по него.

Все още интересът на инвеститорите към телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа е значителен, като от правителството на Румъния се надяват да бъде постигната една добра цена от продажбата на държавния дял.

Забавянето на приватизацията обаче може да изиграе лоша шега на фона на нарастващата конкуренция в сектора и очакванията за влошаване на резултатите на компанията през настоящата година, коментират още пазарните наблюдатели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg