"Росатом" изгуби България, обобщи руско издание

926

Българският министър на икономиката Делян Добрев трябва да обяви днес в Москва решението на своята страна да се откаже от АЕЦ "Белене". След почти пет години трудни преговори Русия все пак ще загуби проект на стойност 6.3 милиарда евро, започнат още през 80-те години на ХХ век, коментира "Комерсант", цитиран от БГНЕС.

Сега вместо атомна централа България иска да построи нова газова ТЕЦ, а станалият ненужен атомен реактор да продаде или инсталира на старата АЕЦ "Козлодуй".

Нещо повече София, която се отказва вече от втори голям проект с Москва, очаква да получи и отстъпка за цената на газа. Но източниците на "Комерсант" уверяват, че и без скандала около "Белене" никой не е обещавал отстъпки на България.

В "Росатом" явно очакваха отказа. АСЕ вече започна да изтегля своите служители от строителната площадка. О на 21 март господин Сергей Кириенко заяви: "Ако българското правителство вземе решение, че не се нуждае от атомна станция, за нас това няма да бъде голям проблем. През миналата година ние удвоихме обема на своите договори, затова имаме къде да хвърляме сили". Освен това, Кириенко даде да се разбере, че "българската страна не плаща навреме за произведеното оборудване и вече е задлъжняла прилично, затова руските компании ...са били принудени да се обърнат към съда".

Страните имат и друга почва за конфликт. На площадката, подготвяна за "Белене", се планира построяването на "съвременна газова електростанция", заяви Бойко Борисов. За този проект ще бъдат използвани изчисленията на HSBC, в които трябва да бъдат заложени тарифите за електрическа енергия в България и съседните страни. Станцията може да работи с гориво, което ще идва по бъдещия газопровод "Южен поток" /проект на "Газпром" и "Набуко" /проект на Европейския съюз/, заяви премиерът, давайки да се разбере, че България има с какво да окаже натиск върху Русия.

Нещо повече, Бойко Борисов се е опитал да постави условия на Москва, искайки от Владимир Путин доставки на газ без посредници /става дума за швейцарската Overgas Inc/ и намаления на съществуващите цени. "Казах му, че Германия плаща 330 долара за руски газ, а България – почти 600 долара", разкри Борисов същността на своя разговор с Путин.

Най-големият доставчик на газ за България е руската "Газпром". От монополиста отказаха да коментират българските планове за изграждането на нова газова станция, но източници на "Комерсант" от "Газпром" заявяват, че "никой не е гарантирал намаление на цената на газа за новия проект".

Един от събеседниците на "Комерсант" припомни, че АЕЦ "Белене" беше един от приоритетните руски проекти в България, "с който бяха обвързани и доставките на други неща", а изведнъж "излиза нито доставки /по-конкретно от контролираните от "Газпромбанк" "Ижоровски заводи" - бел. "Комерсант"/, а искат й да получат отстъпка от цената на газа".

Още повече, че през декември 2011 г. България се отказа от още един голям проект с Русия – за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис". В същото време България е един от ключовите партньори на "Газпром" в "Южен поток", строителството на който трябва да започне в края на годината. Тръбата трябва да излезе от Черно море именно в България. През декември страната даде на "Южен поток" статут на приоритет национален проект. Но даже за такова съдействие "Газпром" не е обещавал отстъпки на България, заявяват източниците на "Комерсант", защото тя "и така ще печели от транзита на газ".


 

Всичко по темата АЕЦ Белене

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg