Роснефт със заеми от 22 млрд. долара за участие в търговете за продажба на активи от Юкос

291

Руската държавна петролна компания Роснефт е заела 22 млрд. долара за закупуване на активи в Русия и в други световни компании в сектора, включително и от обявената в банкрут Юкос.

Кредит в размер на 13 млрд. долара ще ползва компанията от инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc., а други 9 млрд. долара ще бъдат осигурени от BNP Paribas SA.

Лихвите по двата заема ще са между 0.25 и 0.5 процентни пункта над основния лихвен процент в страната и по-ниски с 0.65 процентни пункта от лихвите, плащани по заема на Роснефт в размер на 3.3 млрд. долара, взет през април миналата година.

От Роснефт възнамеряват да участват в търга по продажбите на рафинериите на банкрутиралата руска компания, както и за дела й в нефтения бизнес на държавната Газпром.

Делът от 20% в нефтеното звено на Газпром, заедно с 21 други дяла на Юкос в руски компании на стойност 145 млрд. рубли (5.5 млрд. долара) ще намали стойността на активите на руската компания, обявена в банкрут с близо една пета.

Търгът ще се проведе на 4 април, като сред продаваните активи ще се включат дяловете на Юкос в Арктикгаз и газовата компания Уренгойл.

Сред имената, спрягани за най-заинтересовани от покупката на дяловете на Юкос са още Газпром, която е и най-голямата световна компания за добив на природен газ.

Други компании, които се очаква да се включват в наддаването за активите на обявената в банкрут руска компания за неизплатени задължения към бюджета, е италианската енергийна компания Eni SpA, която през изминалата седмица заяви, че се интересува от покупката на Арктикгаз и Уренгойл.

Консорциума TNK-BP също е изразил интерес в участие на аукциона по продажбата на дяловете на руската компания.

Общите активи на Юкос се оценяват между 25.6 и 26.8 млрд. долара, с дисконт поради ликвидация от 30% при някои активи на компанията. Задълженията на Юкос към кредитори възлизат на около 27 млрд. долара.

Делът от 20% в Газпром Нефт се оценява на около 98.1 млрд. рубли (3.7 млрд. долара).

На 27 март ще се проведе аукционът за продажбата на дела от 9.44% на Юкос в руската държавна петролна компания Роснефт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg