Ройтерс: Икономиките в Източна Европа са най-заплашени от финансовата криза

482
Ройтерс: Икономиките в Източна Европа са най-заплашени от финансовата криза

След като световната финансова криза предизвика рязко забавяне на много нововъзникващи пазарни икономики, страните от Източна Европа се определят от анализаторите като изложени на най-голям риск от нестабилните валутни курсове и нарастването, в резултат на това на чуждестранните дългове на задлъжнелите корпорации, съобщава Ройтерс.

Тази седмица финансовата криза обхвана и Исландия, което предизвика нарастване на опасенията за нововъзникващите пазарни икономики, които биха могли да станат следващите жертви на кризата. Вниманието е насочено към държавите с големи дефицити по текущата сметка и огромни външни дългове.

Данни на американската банка Brown Brothers Harriman показаха, че външният дълг на България и Естония е достигнал 101% от брутния вътрешен продукт (БВП) на тези страни, а в Унгария този показател е 96%.

Според класация на швейцарската банка Credit Suisse най-големи са макроикономическите рискове за Исландия, следвана от България, Естония, Литва, Украйна, Латвия, Румъния и Унгария. Южна Африка заема 10-о място след Великобритания.

В случай, че рисковете се разпространят от корпорациите към държавите, според изследването на Credit Suisse, най-застрашените страни ще бъдат България, Естония, Литва, Украйна, Латвия, Румъния, Унгария и Южна Африка. Изследването сочи, че Русия е сред страните, изложени на най-малък риск.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg