Румъния е усвоила само 2% от европейските фондове

432
Румъния е усвоила само 2% от европейските фондове

След влизането си в Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. Румъния е усвоила само 2.2% от всички средства на Общността, с които разполага до 2013 г.

Причината е в бюрокрацията, липсата на институционална подкрепа и икономическата криза, пише вестник "Гъндул".

Данните на финансовото министерство сочат, че през последните три години балканската страна е усвоила само 670 милиона от близо 30 милиарда евро от европейските фондове, до които е имала достъп. "Половината от одобрените проекти никога няма да бъдат реализирани, защото компаниите не могат да получат от банките необходимите средства, поради трудната икономическа ситуация", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на консултантите по европейски програми.

От 2007 г. Румъния е загубила милиони евро от решаващо значение за нейното развитие, тъй като не знае как да усвои парите, които ЕС предлага. Ниското ниво на информираност на гражданите, липсата на институционална подкрепа и много бюрократични пречки са някои от бариерите, които според "Гъндул" разубеждават румънците да търсят европейска подкрепа. В допълнение, много от представените проекти са били отхвърлени, поради техните недостатъци.

Румъния заедно с България е най-бедната страна в ЕС, пише още изданието. Букурещ беше принуден преди една година да поиска от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС заем в размер на 20 милиарда евро, с който да се справи с тежката икономическа криза.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg