Румъния гони стабилен икономически растеж, независимо от негативните прогнози

538
Румъния гони стабилен икономически растеж, независимо от негативните прогнози

Данните от първото тримесечие показват, че румънската икономика има капацитет за стабилен растеж, независимо от напрежението, наблюдавано на международните пазари, предава Ziarul Financiar. Румъния следва положителна тенденция на икономическо развитие, е заявил Варужан Возганян, министър на икономиката и финансите на северната ни съседка, по време на семинар, организиран от списаните Finante si Afaceri (Финанси и Бизнес) и NBR.

Според Возганян Румъния не е толкова уязвима, колкото са смятали международните рейтингови агенции. Икономическият растеж през първото тримесечие достига 7.5%, докато Брутният Вътрешен Продукт може да нарасне със 7% за цялата година, ако всичко около земеделската продукция е наред. Повечето анализатори прогнозират по-бавен икономически растеж (около 5%) тази година, докато ЕБВР обяви в началото на седмицата, че е ревизирала прогнозата си за растежа на румънската икономика през 2008 г. от 6.5% на 5%, вследствие на увеличенията на лихвените проценти в страната.

Финансовите резултати на най-големите румънски компании за първото тримесечие опровергават хипотезите, които прогнозират спад на потреблението на местния пазар.

Продажбите на повечето пазари, анализирани от Ziarul Financiar (храни, електроника, продажби на дребно, строителство, енергетика и металургия) отчитат двуцифрен ръст през първото тримесечие.

Страната показва постоянство, независимо от прогнозите. Румъния е избегнала забавяне на растежа на икономиката и дори го е ускорила. Въпреки че ликвидността на чуждите пазари се влошава, кредитирането в Румъния стабилно нараства (53% през март, в сравнение с март 2007 г.), смята управителят на Централната банка на Румъния Мугур Исареску. Въпреки това той предупреждава, че румънската икономиката е изложена на рискове предвид настоящите условия на международните пазари.

Най-големият играч на пазара за търговия на дребно с хранителни продукти, Carrefour Romania, отчита увеличение на продажбите с 9.8% през първото тримесечие, в сравнение със същия период на предходната година, докато компании като Albalact (млечна индустрия) и Meda (месопреработвателна индустрия), отчитат 20-процентни увеличения на продажбите за периода.

Независимо от това, увеличението на цените на основните хранителни продукти и комунални услуги, което се усеща на пазара от миналата есен, смекчи оптимизма на пазара за потребителски стоки. Две от най-големите компании за търговия с бързооборотни стоки Interbrands и Unilever очакват първите признаци за забавяне на растежа през първото тримесечие, в сравнение със същия период на 2007 г.

Производителите на горива Petrom и Rompetrol Rafinare отчитат увеличение на продажбите с 35% и 65% , респективно, след като цените на горивата на няколко пъти достигаха рекордни стойности през последните месеци.

Производителите на горива прибегнаха до увеличения на цените както на бензина, така и на дизела, което обаче не е попречило на потреблението, както и на продажбите на автомобили.

Автомобилният пазар, който се очаква да нарасне с 5% тази година, е отбелязал ръст от 17.2% през първите три месеца, в сравнение със същия период на миналата година. Общо 82.258 нови автомобила са били продадени в северната ни съседка през първата четвърт на годината. Броят на продадените леки коли възлиза на 67.423, което представлява увеличение от 12.4% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg