Румъния изрядна само в един от критериите за въвеждане на еврото

453
Румъния изрядна само в един от критериите за въвеждане на еврото

Румъния засега е изпълнила само един от критериите за въвеждане на единната европейска валута, съобщава агенция Медиафакс, като се позовава на публикуван вчера доклад на Европейската комисия.

За първи път Румъния и България са включени в доклада на ЕК, който оценява степента на готовност на новите членки на ЕС за приемане на еврото, отбелязва агенцията.

Румъния е изпълнила единствено критерия за бюджетната позиция, в който е включен както бюджетният дефицит, така и публичният дълг. Според заключенията на ЕК Румъния не изпълнява критериите за стабилност на цените, за валутния курс и за условията за конвергенция на обменните курсове в дългосрочен план.

България е изпълнила два от критериите, констатира ЕК в доклада си. Освен бюджетният критерий, са изпълнени и условията, отнасящи се до обменните курсове в дългосрочен план, посочва Медиафакс.

ЕК отбелязва, че средната инфлация в Румъния през последните 12 месеца, до март т. г., е била 5.9 процента - много над референтната стойност от 3.2 процента, като анализаторите предвиждат, че цените ще продължават да растат и през следващите месеци.

Инфлацията в страните, които искат да въведат еврото, не трябва да надвишава с повече от 1.5 процентни пункта средното ниво на инфлацията в трите най-представителни страни-членки, а бюджетният дефицит трябва да представлява най-много три процента от Брутния вътрешен продукт (БВП). Условието, отнасящо се до публичния дълг, е той да не надвишава 60 на сто от БВП.

Румъния си е поставила за цел да приеме общата европейска валута през 2014 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg